Az év utolsó napjáig érdemes átgondolnia minden vállalkozásnak a kisadózók tételes adója (kata) és a kisvállalati (kiva), illetve az áfában az alanyi mentesség választását – hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). Januártól több száz adószabály változik. Ezeken belül a különleges adónemek, az egy-két fős kis cégeknek ajánlható és az akár több tíz munkavállalóval és jelentősebb forgalommal rendelkező kisebb vállalkozásoknak adómegtakarítást hozó kiva is sokkal kedvezőbbé válik. Az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) szabályai nem módosulnak érdemben, így az egyre kevésbé éri meg a vállalkozásoknak.

A társasági adó és a munkáltatói járulékok is csökkennek januártól (előbbi 9, utóbbi pedig 22 százalékra), miközben a nyereségadóból számos új kedvezmény írható le (így például az energiahatékonyságot növelő beruházás után), és kedvezőbbé válnak az eddigi beruházási kedvezmény szabályai is. Az áttérés azonban a vállalkozásoknak leginkább a illetve a szakképzetteknek fizetendő bérminimum emelése miatt éri meg, hiszen nőnek a terheik. A Mazars nemzetközi adótanácsadó cég szerint jó hír a kisadózó vállalkozások tételes adójának alanyai számára, hogy a főállású katások havi 50 000 forintos fizetési kötelezettsége nem változik, társadalombiztosítási ellátásaik, például a táppénz számításának alapja viszont havi 81 300 forintról 90 000 forintra emelkedik. Eközben a kisvállalati adó mértéke az eddigi 16 százalékpontról 2017-ben 14 százalékra, majd 2018-tól 13 százalékra csökken.
A nemzetgazdasági tárca most közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a kata bevételi értékhatára 6-ról 12 millió forintra nő – tehát akár havi egymilliós bevételt is le lehet adózni 50 ezer forint, vagyis 5 százalékos adó megfizetése mellett. (Mindezt úgy, hogy még egy fő társadalombiztosítása is rendezve van.) Akik még idén választják a katát, azok a teljes 2017-es évben így adózhatnak, annak viszont, aki majd csak jövőre lép, számolnia kell azzal, hogy a bejelentkezés hónapjának utolsó napjáig egy külön, azt az időszakot felölelő, az eredeti adózási módjának megfelelő bevallást is el kell készítenie.

Az NGM azt is hangsúlyozta, hogy az alanyi adómentes vállalkozásnak fő szabály szerint nem kell áfát felszámítania és fizetnie, sőt még áfabevallást sem kell benyújtania. A katát választóknak érdemes megfontolniuk az alanyi mentességet is, hiszen így ténylegesen minimálisra csökken az adminisztráció: 2017-ben semmilyen adatlap, bevallás kitöltésével sem kell bíbelődniük, mindössze egyetlenegy nyilatkozatot kell benyújtaniuk, de azt is csak 2018. február 25-én. Az alanyi mentesség bevételi határa jövőre 2 millió forinttal nő, így 2017-re akkor választható, ha a vállalkozás bevétele sem 2016-ban ténylegesen, sem 2017-ben „észszerűen várhatóan, illetve ténylegesen” nem haladja meg a 8 millió forintot. Szilvesztert követően az alanyi mentességet legközelebb már csak a 2018-as adóévre választhatják a már működő vállalkozások.