Konferencia

MFB-vezér: ott lépünk be, ahol piaci hiányosságot látunk

Stratégiai célunk, hogy az úgynevezett piaci hiányosságokat finanszírozzunk, vagyis ott lépünk be, ahol a piac csak problematikusan tud eljutni – mondta Bernáth Tamás, az MFB elnök-vezérigazgatója a Világgazdaság Légy Innovatív! Élj a lehetőséggel! című konferenciáján.

A 2014-2020-as uniós ciklusban 9000 milliárd forint áll Magyarország rendelkezésére, az MFB-csoporthoz egy erős 1000 milliárd tartozik ebből. Az előző hétéves ciklusban szinte csak vissza nem térítendő források voltak, ez azonban megváltozott, és egyre több a visszatérítendő támogatás. Ezek a pénzek azonban Magyarországon maradnak és újra fel tudjuk használni azokat. Összesen 442 MFB-ponton érhetőek el a termékek, az év végére 600-ra fog bővülni, mert több bankkal tárgyalnak.

[caption id="" align="aligncenter" width="700"]Bernáth Tamás, az MFB elnök-vezérigazgatója – Kép: Móricz-Sabján Simon Bernáth Tamás, az MFB elnök-vezérigazgatója – Kép: Móricz-Sabján Simon[/caption]

Bernáth szerint a rendelkezésre álló források legnagyobb részének a célja az innovatív vállalatok támogatása. A hiteltermékünk induló vállalkozásoknak is rendelkezésére áll, miután az egyik tipikus piaci hiányosság az induló cégek világa – mondta az MFB vezére, utalva arra, hogy a kereskedelmi bankok nem szívesen finanszírozzák ezeket a vállalatokat. A futamidő rendkívül kényelmessé teszi, hogy ez a visszafizethetőé váljon, ez 15 év, de lehet nyújtani is az időtartamot. Ennél sokkal kedvezőbben már nem lehetne megalkotni egy hitelterméket – vélekedett Bernáth Tamás. (Ennek a hitelterméknek a startup-vállalkozások is nagy hasznát vehetik, amelyek nagy lehetőséget jelentenek a gazdaságnak, amint arról Mihalik Dávid beszélt.)

Aki most kezdené el az új vállalkozás indítását, annak hitel áll rendelkezésére, aki piaci eredményeket is fel tud mutatni, annak inkább való a kombinált hitel. Bernáth Tamás szerint ez még mindig kedvezőbb, mint a piaci hitel.

A kockázati tőke pedig életszakasz szerint különbözteti meg a lehetőségeket. Startupnak azokat a cégeket tekintjük, amelyek már bizonyítottak, nagyon komoly, akár félmilliárd forintos befektetések is elképzelhetőek, kisebbségi tulajdonosként – mondta Bernáth. A magvető cégek, 0-3 éves időszakban vannak, itt 100-120 milliós befektetésre van mód, és vannak a klasszikus, inkubációs befektetések, ahol 9 millió forintot lehet kapni. „Itt olyan mértékben lazítottunk a kereteken, hogy még csak nem is kell megalapított gazdaági társaságnak lenni” – mondta Bernáth.

[gallery ids="46125,46126,46127,46128,46129,46130,46131,46132,46133,46134"]

vállalkozásösztönzés hitel induló vállalkozások MFB