Egyszerűbben árulhatnak a termelők - írta a Magyar Nemzet. Az elmúlt időszakban elfogadott jogszabály-módosításoknak köszönhető, másfelől pedig az egyre szélesebb körben elérhető közvetlen online értékesítés és a vevői igények is elősegítik a folyamatot.

A családi gazdaságoknak segítséget jelenthet, hogy az alapításukról szóló szerződés benyújtására a veszélyhelyzet végéig van lehetőség

- áll a cikkben.
A kistermelők, őstermelők közvetlen értékesítési lehetőségeinek szélesítése azért is fontos, mert a Covid-19-járvány felerősítette a helyi és kézművestermékek iránti keresletet - közölte a lap.

Fotó: Shutterstock


A portál felhívta a figyelmet egy jogszabályváltozásra, amelynek köszönhetően szinte minden alapanyag feldolgozásával előállított termék értékesíthető a rövid élelmiszerláncban.
Másfelől már nemcsak a termelő, de közeli hozzátartozója vagy alkalmazottja is értékesítheti ezeket a termékeket - fogalmaztak.
Az új szabályozás lehetővé teszi, hogy a termelői tevékenység mellett kiegészítő tevékenységet is lehessen folytatni.

A termelők az úgynevezett rövidélelmiszerlánc-csoportok tagjaként tovább bővíthetik értékesítési lehetőségeiket

- áll a cikkben.
A cikk felhívja a figyelmet, hogy a családi gazdaságok a veszélyhelyzet végéig nyújthatják be az alapítói szerződést az agrárkamarához.
A januártól életbe léptetett, a családi gazdaságok működését megújító törvény szerint eredetileg június 30-áig kellett eleget tenni az őstermelők családi gazdaságának alapításával kapcsolatos nyilvántartási kötelezettségnek.