HBR

Adótudatosság, adóstratégiák a gyorsan változó üzleti és szabályozási környezetben

Az adóügyek terén a vállalat – más pénzügyi kapcsolatokkal ellentétben – nem a vele mellérendeltségi viszonyban lévő, egyenrangú üzleti felekkel áll szemben, hanem a szabályozási kereteket és gyakorlatot alakító, határozott bevételi elvárásokat támasztó állammal.

A vállalati működés, azon belül is a vállalati pénzügyek sajátos területe az állammal mint szabályozói hatalommal fennálló pénzügyi kapcsolatokat megtestesítő adóügyek köre.

A pénzügyek és szabályozási ügyek e speciális területének a pénzügyi műveletekre jellemző törvényszerűségektől számos ponton eltérő, egyedi jellemzői vannak, így az ezekkel kapcsolatos kockázatok és lehetőségek köre is különböző, kezelésük egyedi szakmai és szervezeti hátteret igényel. Más pénzügyi kapcsolatokkal ellentétben ugyanis az adóügyek terén a vállalat nem a vele mellérendeltségi viszonyban lévő, egyenrangú üzleti felekkel áll szemben, hanem a szabályozási kereteket és gyakorlatot alakító, határozott bevételi elvárásokat támasztó állammal – és annak apparátusával, amely a vállalati magatartást képes jogszabályi keretek közé szorítani, szabályosságát megítélni és elbírálni, illetve az azzal kapcsolatos következményeket is érvényesíteni. A pénzügyi stratégia és tervezés e speciális területe tehát már csak ezért is önálló, sajátos törvényszerűségek szerint működik.

adóstratégia adótudatosság