HBR

Termelékenység: egy újabb IT forradalom

Ahhoz, hogy valaki növelhesse a termelékenységet, mindig napra kész információval kell rendelkeznie, akár a raktárkészletről, akár a pénzügyi eredményekről legyen szó. Az internet ennek a forradalomnak az alapja.

 

Az Ön egykori főnöke, Léo Apotheker, - aki most a Hewlett Packard vezetője – úgy véli, hogy az eddigi legnagyobb IT forradalom zajlik éppen, és a következő években az internet határozza meg a termelékenység alakulását. Egyetért-e ezzel?

 

Létezik néhány olyan technológiai újdonság, – és ebben az internet használata is benne van - amely nagyságrendekkel tudja növelni a vállalatok hatékonyságát, termelékenységét. Ahhoz, hogy valaki növelhesse a termelékenységet, mindig napra kész információval kell rendelkeznie, akár a raktárkészletről, akár a pénzügyi eredményekről legyen szó. Az internet ennek a forradalomnak az alapja, hiszen nagyon sok apró információt kell összerakni és villámgyorsan kielemezni, ez lehet az egyik alapja a termelékenység, a hatékonyság növelésének.

 

Egyébként a most felnövekvő generáció teljesen másképp használja az internetet és a szociális médiumokat, az egymással való kommunikációra, játékokra. Fejükön van a „füles”, skype-on keresztül beszélgetnek és közösen oldanak meg egy feladatot. Szerintem ennek az érzületnek a következő 5-10 évben szintén nagy hatása lesz a vállalati hatékonyság növelésére, ugyanis ezek a tizenéves srácok, lányok a munkahelyen is elvárják majd, hogy hasonlóan dolgozzanak.  A cégeknek is nyitni kell, és kiderül, hogy a kollaborációs eszközökkel sokkal gyorsabb egy munkafolyamat. Megfigyelhető egy még egy nagyon érdekes folyamat, a „gamefication”, a játékosítás, amely minden szolgáltatást kicsit játékká tesz.  Elemzők szerint ez a jelenleg 100 millió dolláros sok milliárd dollárra rúg majd  6-8 év múlva. Azért, mert ott lehet majd a fiatalokat gyorsabb, hatékonyabb munkavégzésre ösztönözni.

 

Nemrégiben olvastam egy elemzést arról, amely szerint a cégek valójában nem tudnak mit kezdeni a rájuk zúduló információtömeggel, annak csak egy töredékét elemzik és hasznosítják.

 

Ez így van, és például a mi cégünk ezen területen hajtott végre komoly fejlesztést, ez a memóriaalapú számítástechnika, adatkezelés és bányászat. Ennek segítségével úgy lehet keresni a saját, céges adatbázisban, ahogy a Google keres a világhálón. Ehhez igen nagy sebesség kell, másrészt olyan adatbázis-kezelés, amelyet ez a memória-alapú dolog biztosít.

 

Az interjú zeljes terjedelemben a HBR 2011 júniusi számában olvasható

 

Ablonczy Balázs SAP termelékenység