Konferencia

Számos kihívással néznek ma szembe a kkv-k

A generációváltástól a digitális kihívásokig a finanszírozáson át több problémát is meg kell oldaniuk a cégvezetőknek.

A banki terminológia értelmében egy 50 millió eurós árbevételű cég már nagyvállalatnak számít, így amikor kis- és középvállalatokról (kkv) beszélünk Magyarországon, az egy szélesebb ügyfélcsoportot jelent – mondta Bertalan Sándor, a Takarékbank vállalati üzletágának igazgatója a Világgazdaság „Magyar vállalatok, családi vállalatok” című konferenciáján.

A banki tapasztalatok alapján a kkv-k nem rendelkeznek megfelelő tőkével, biztosítéki háttérrel, ami nehezíti a forráshoz jutásukat.

A kisebb, mikro családi vállalkozásoknál pedig még inkább találkoznak hiányosságokkal.

Bertalan Sándor kiemelte, hogy napjainkban igen széles vállalkozói kör szembesül a kor kihívásaival, mint

  • a generációváltás problémájával,
  • a digitális kihívásokkal, valamint
  • a piac és a versenytársak által támasztott innovációs elvárásokkal is.
  • Ráadásul jelenleg a se a kkv-kat erősíti: nagyon nehéz ma szakképzett munkaerőhöz jutni az igazgató szerint.

    2 millió euró feletti árbevétellel nagyságrendileg 40 ezer kis- és középvállalkozás rendelkezik ma Magyarországon, aminek körülbelül 50 százaléka családi cég, ennek pedig 40 százaléka szembesül a generációváltás problémájával, ami nagyságrendileg 8 ezer vállalkozást érint – fogalmazott Bertalan Sándor.

    A jellemző finanszírozási formák közül kiemelte a pályázatokat, amelyek az uniós költségvetés miatt ciklikusak, és főleg a V4-ek tekintetében jellemző finanszírozási forma. Szerinte egyre jellemzőbb, egyre inkább megnő a kockázati tőke szerepe a kisebb cégek finanszírozásában. A részvények és a kötvények inkább a felsőbb, nagyobb kkv-knál, illetve a nagyobb cégek esetében lehet opció.

    Jelenleg kínálati piac van, azaz a bankok versenyeznek a kkv-kért

    – hangsúlyozta az igazgató, aki szerint ez a verseny egyre inkább eléri a kisebb cégeket is. Ez lassan megjelenik a feltételekben is, amivel azért óvatosan kell bánni – tette hozzá.

    Fotó: Kallus György / Világgazdaság

    A hitelállomány növekedésének üteme Magyarországon 16 százalékos, míg a kkv-knál 13 százalék, ami igen markáns növekedési ütem az EU-hoz képest, de még a V4-es országokhoz képest is – fogalmazott Bertalan Sándor, hozzátéve, hogy a GDP-arányos hitelállomány még így is bőven elmarad az uniós átlagtól, annak körülbelül a fele.

    Számos lehetőség

    A kkv-finanszírozást több program is támogatja: az exporttámogatás esetében az Eximbankot emelte ki – refinanszírozási megoldások állnak rendelkezésre. Kiemelte még a Széchenyi-kártyát, ami egyszerű dokumentáltsággal elérhető finanszírozást biztosít és a bankoknak is kedvező, mert van mögötte garanciavállalás (Garantiqa). A vissza nem térítendő támogatások helyett már a visszatérítendő támogatásokat preferálja inkább az EU.

    A kockázati tőkéről elmondta, hogy ez most az egyik slágertémája a finanszírozási formáknak, amely a kkv-k számára is elérhető. A vállalati életpályának minden szakaszára vannak ilyen megoldások – mondta.

    November elsejével egy integrált Takarékbank jön létre, így még inkább előtérbe kerül a bank „Minden ügyfél fontos” mottója. Az új szervezet az ország negyedik-ötödik legnagyobb bankja lesz. Fontos a személyes közelség, a kis kkv-k esetében a helyi jelenlét, a lokális kapcsolat – ez nagyon fontos és elengedhetetlen – hangsúlyozta Bertalan Sándor.

    Takarékbank VG-konferencia Bertalan Sándor FINANSZÍROZÁS kkv