Konferencia

Generációváltás kell az agráriumban

A szövetkezeti integráció a legfontosabb lépés az agráriumból élőknek.

„Az agráriumban sok mindenre büszkék lehetünk, de a dicséret mellett a kritikát semmiféleképpen sem szabad mellőzni” – mondta Dr. Csák Gyula, a Talentis Agro Holding operatív vezérigazgatója a Világgazdaság Beruházási kényszerben az agrárágazat című konferenciáján. A vezérigazgató elmondta, a lengyel és a magyar tojáságazat közti alá-fölé rendeltségi viszony például nehezíti a hazai ágazat sikerességét,

hiszen jelenleg 18 forintos önköltséggel dolgoznak a hazai tojáságazatban, miközben a lengyel 14 forintos áron érkezik.

Hozzátette: erős, évtizedes szakmai hagyományai vannak magyar ágazatnak, mégsem képes a honi igényeket teljes mértékben kielégíteni.

A Beruházási kényszer az agráriumban címmel megtartott konferencián a csoport operatív igazgatója elmondta, nagyon fontos a kontrolling, az üzleti tervezés, illetve az üzleti benchmark, azaz a teljesítményt mérhetővé tévő összehasonlítás is, hiszen az ágazat hatékonyságát a versenytársakkal való összevetésnek is meg kell alapoznia. Az agráriummal kapcsolatos fejlesztésekről elmondta, az innovációnak ki kell egészítenie az ágazati szakértelmet, hiszen önmagukban nem kínálnak megoldást, csupán eszközök a hatékonyság eléréséhez.

Megkerülhetetlen a fejlesztés, de csak azoknak hoz eredményt, akik egyébként is »profik«

– tette hozzá.

A folyamatos beruházási kényszer helyett – éppen a nemzetközi példákból is kiindulva – úgy látja, hogy az együttműködés, a szövetkezeti integráció a nagyon fontos feladat az agráriumból élőknek.

Dr. Csák Gyula, a Talentis Agro Holding operatív vezérigazgatója
Fotó: Kallus György

A kicsiknek az egyetlen, a nagyoknak a legokosabb döntés lehet az együttműködés

– állítja Dr. Csák Gyula.

Tapasztalatai szerint az integráció területén van hová fejlődniük a hazai szereplőknek, hiszen Nyugat-Európának az agráriumban már ebben a tekintetben is több, mint egy évszázados hagyománya van. Előadásában kitért arra is, hogy a szövetkezeti -, a termelési integráció, a tudásmegosztás, illetve a szolgáltatás vásárlás és a kiszervezés hatékonyságának felismeréséhez kell egy új generáció,

akik nyitottak arra a szemléletre, hogy „az a jó, ami a csoportnak is jó.”

VG-konferencia agrárium Talentis Agro Holding