Vezető

Még luxus a megtakarítás

Még mindig gyors az orosz bérdinamika, és bővül a fogyasztás is, az adatok azonban csalókák. Az oroszoknak csak 20 százaléka érzi úgy, hogy a középosztályhoz tartozik.

Lassult ugyan, de még így is gyors az orosz bérdinamika. A statisztikai hivatal tegnapi adatai szerint májusban éves alapon 7,3 százalékkal nőttek a reálbérek, áprilisban még 7,8 százalék volt az ütem. A kiskereskedelem bővülése májusban ugyanúgy 2,4 százalékos volt, mint áprilisban, a azonban 4,7 százalékra csökkent a megelőző havi 4,9-ről, ami uniós összevetésben is nagyon jó adat.

A fogyasztási bővülés és a gyors bérdinamika azonban csalóka, a felmérések azt mutatják, hogy a legtöbb orosznak még a megtakarítás is luxus.

A látványos ütem egyik legfőbb oka ugyanis a rendkívül alacsony bázis. Az olajválság és a nemzetközi szankciók miatt recesszióba csúszott Oroszországban 2014 derekától 2015 végéig csökkentek az átlagbérek, csak 2015-ben közel 10 százalékkal.

A leggazdagabb 10 százaléknyi orosz a háztartások összvagyonának 77 százalékát birtokolja
Fotó: AFP

A kiskereskedelmi forgalom két százalék fölötti bővülése mögött is ez a jelenség áll: az oroszok éveken át visszafogottan fogyasztottak, és elhalasztották a nagyobb háztartási beruházásokat, amit mostanában pótolnak. Azonban még így is drámaian nagy a különbség a bérdinamika és a fogyasztás bővülése között, utóbbi az első negyedéves, 1,3 százalékos GDP-bővüléshez nem is tudott hozzájárulni.

A becslések szerint az átlag orosz munkavállaló teljes fizetése lakhatásra és megélhetésre megy el, megtakarítani nem tud

– áll az orosz jegybank májusi felmérésében. A NAFI kutatóintézet elemzése szerint havi 60 ezer rubeles, nagyjából 950 dolláros fizetés szükséges ahhoz, hogy a középosztály része legyen valaki. Ez a szint az, ahol a szükséges árukon túl telik szórakozásra, utazásra, autóra és még megtakarításra is. Ehhez képest az átlagos havi bér mindössze 43 ezer rubel.

Nem véletlen, hogy a lakosságnak csak 20 százaléka sorolható a középosztályba, pedig a NAFI becslése szerint a 90-es évek olajtrükközései a lakosság 60 százalékát emelték fel a középosztályba.

A Credit Suisse elemzése szerint 2007 óta 73 százalékkal emelkedett a háztartások vagyona. Ám ez csak rubelben igaz, hiszen az orosz deviza a dollárral szemben 2007 óta közel a harmadára esett. Dollárban mérve 28 százalékkal lettek szegényebbek a háztartások.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

átlagbér bérdinamika Oroszország Putyin