Zöldgazdaság

Óriási fásítási programba kezdett az állam

Az Országfásítási Progam célja, hogy Magyarország fával borított területeinek aránya 27 százalékra emelkedjen.

A környezetvédelem és azon belül a klímaváltozás speciális területe az államigazgatásnak, egy olyan közös ügy, ahol összefogásra van szükség a kormányzat, a helyi közösségek, az önkormányzatok, a művészeti élet szereplői és a civil szféra között – jelentette ki Rácz András környezetügyért felelős államtitkár Balatonszentgyörgyön. A Somogy megyei településen összesen 30 fát ültettek el az Agrárminisztérium Településfásítási Programja keretében.

Az államtitkár úgy fogalmazott: az Agrárminisztérium a klímaváltozás elleni küzdelemben olyan programot indított el a tavalyi évben, amelyre a rendszerváltozás óta nem volt példa.

Az Országfásítási Progam célja, hogy Magyarország fával borított területeinek aránya 27 százalékra emelkedjen.

Rácz András kiemelte, hogy a program három elemből áll: az első a magángazdálkodókat segíti, akik a Vidékfejlesztési Program segítségével összesen 20 ezer hektár erdő és ipari célú faültetvény létesítésére igényeltek támogatást egy év alatt.

Fotó: Pixabay

A környezetügyért felelős államtitkár a program második pilléreként az ország állami tulajdonban lévő erdeinek nagy részét kezelő 21 állami erdőgazdaságot emelte ki. Ezeken a területeken indul az újszülöttek erdeje program, melynek keretében minden megszületett gyermek után 10 fát ültetnek majd el. Rácz András hozzátette: a harmadik szegmens a Településfásítási Program, amelynek keretében

összesen 500, 10 ezer alatti lakosú település pályázhatott mintegy 12 ezer fára.

A programnak köszönhetően Somogy megyében 25 településen összesen 652 fát ültetnek el az őszi-tavaszi időszakban.

Farkas László Nándor, Balatonszentgyörgy polgármestere jövőbe mutatónak nevezte a Településfásítási Programot, hiszen ennek köszönhetően pótolni tudják az elöregedett fákat. A település 5 nyírfát, 15 keskenylevelű kőrist és 10 platánfát nyert a pályázaton. A polgármester elmondta: különleges jelentőséget ad a programnak, hogy az aradi vértanúk emlékére 13 fát ültettek el, a tizennegyedik pedig most, ünnepélyes keretek között Battyhány Lajos miniszterelnökre emlékezve kapott helyet a parkban.

Huszti Gábor, a Somogy Megyei Önkormányzat közgyűlésének alelnöke mintaértékűnek nevezte a településen tapasztalható környezetvédelmi gondolkodást. Mint mondta, ez a fásítás is része annak a térségben zajló fejlesztésnek, amelynek köszönhetően nem csupán Balatonszentgyörgy, hanem egész Somogy megye fejlődik.

erdő fásítás Agrárminisztérium
Kapcsolódó cikkek