A kormány számára a fa és az erdő egy központi kérdés, a cél, hogy huszonhét százalékkal növeljék a fásult területek arányát Magyarországon – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az Ózd legyen Magyarország tüdeje elnevezésű program pénteki faültetési eseményén.

fásítás

faültetés
A trianoni békeszerződés miatt Magyarország elvesztette erdeinek döntő többségét, a faültetési program ezen javítana / Fotó: Fekete István

A politikus úgy fogalmazott, ezzel amellett, hogy egy zöld és élhetőbb környezetet teremthetnek az emberek számára, aktívan részt vehetnek a klímaváltozás elleni küzdelemben is.

Kiemelte, a 2020-ban elindult településfásítási programban a kormány eddig 46 ezer fát ültetett el, és bár fontos a kormányzati támogatás, a kezdeményezés mit sem ér, ha nincsenek partnerönkormányzatok, civilek és olyan közösségek, amelyek ezt az ügyet a vállukon viszik. Az államtitkár arról is beszélt, hogy

a trianoni békeszerződés miatt Magyarország elvesztette erdeinek döntő többségét, azonban az elmúlt száz évben lényegében sikerült újra megduplázni a hazai erdők arányát.

Feldman Zsolt hangsúlyozta, az Ózd legyen Magyarország tüdeje program szervezői önerőből és saját kezdeményezésből képesek voltak egy olyan civil összefogást létrehozni, mely immár évtizedes tapasztalattal, így minden generációt összefoglalva képes a város előremutató jövőjét építeni.

Az államtitkár elmondta, a pénteki eseményen százhúsz darab fát ültettek el közösen a civil kezdeményezés fásítási programján részt vevőkkel. Hozzátette, ez azért fontos a városban, mert az elmúlt százhetven év kohászata meggyérítette a környék erdeit.

Klímaváltozás: a bükkfa és a fenyő szenved, de a visszatért aranysakál besegít a vadgazdálkodásba

A legöregebb budapesti erdeinkben 500–700 éves fák is vannak.