Több mint tíz évvel ezelőtt, elnökké választását megelőzően Donald Trump érdeklődött egy ingatlan iránt Belgádban, most viszont veje, Jared Kushner teszi ugyanezt, és készen áll nem kevesebb mint 500 millió dollárt invesztálni az épület újjáépítésébe.

Key Speakers At The FII Priority Summit
Jared Kushner mintegy 500 millió dollárt fektetne be a belgrádi fejlesztésbe / Fotó: GettyImages

Kushner és üzleti partnerei előzetes megállapodást kötöttek a szerb kormánnyal arról, hogy a kormány 99 éves díjmentes bérleti szerződést adna Kushneréknek, valamint feljogosítaná őket, hogy felhúzzanak egy luxusszállodát, apartmankomplexumot és egy múzeumot azon a területen, ahol egykor a jugoszláv védelmi minisztérium állt, amelyet 1999-ben bombáztak le a NATO csapatai – írja a The New York Times. 

Trump 2013-ban nyilatkozta, hogy felépítene ide egy szállodát, de 2016-os beiktatásáig nem tudta nyélbe ütni az üzletet.

Miután Trump felesküdött, hogy elnökként nem üt nyélbe nemzetközi üzleteket, most nem meglepő, hogy az ő köréből kerül ki valaki, aki érdeklődik a belgrádi fejlesztés iránt. Kushner viszont azt nyilatkozta, hogy nem vitatta meg a befektetést az apósával, és nem is tudott arról, hogy Trump szemet vetett a volt védelmi minisztérium épületére: „Fogalmam sem volt, hogy az apósomat érdekelte ez a régió, és kétlem, hogy tudomása van erről az üzletről, amelyen dolgozunk.” Az egykori elnök képviselői egyelőre nem kommentálták a történéseket.

Richard Grenell – aki Trump küldöttje volt a balkáni régiókban – szintén azt nyilatkozta, hogy nem tudott a volt elnök érdeklődéséről, viszont jelenleg Kushnerrel és társaival dolgozik együtt, és ő ajánlotta nekik a belgrádi helyszínt.

A Grenell és Kushner közti kapcsolat most új kérdéseket vet fel a közéletben betöltött szerepük és magánvagyonuk közötti érdekellentéttel kapcsolatban,

hiszen Trump újra megpályázza az elnöki pozíciót, a nemzetközi közösség pedig feszülten figyeli az eseményeket. Kushner már meg is erősítette befektetését Szerbiában és Albániában, és a közeljövőben le is akarja zárni a megállapodásokat.

Kathleen Clark, a St. Louise-i Washington Egyetem jogprofesszora a következőket mondta a szerbiai megállapodásról: „Aggodalomra adhat okot, hogy a szerb kormány megpróbálja befolyásolni Trump leendő elnökségét azzal, hogy gazdagítja a családját.” 

A Szerbiával kapcsolatos külpolitikát annak kell befolyásolnia, ami az Egyesült Államok érdeke, nem pedig a szerb kormánytól érkező pénzügyi szívességeknek.

Grenell egy interjúban azt mondta, hogy a Kushner-megállapodás lehetőséget kínál arra, hogy „a korábbi konfliktusok szimbólumát a barátság és a megújulás hídjává változtassuk”, és hogy „a múltbeli sebek begyógyítása terén elért óriási előrelépést szimbolizálja”. 

Trump nemrég az Ohio állambeli Vandaliában tartott pártgyűlésen úgy nyilatkozott, hogy az idei elnökválasztás a legfontosabb nap lesz az Egyesült Államok történetében. Bírálta Kínának azt a tervét, hogy Mexikóban autókat építsen, majd adjon el amerikaiaknak, valamint azt nyilatkozta, hogy ha nem ő nyer, akkor az vérfürdőt fog jelenteni a gazdaságnak.