Cégvilág

Ismét dobra verik a pápai húsgyárat

Már 3,6 milliárd forintért is túladnának a Pápai Húst működtető cégcsoport vagyonán, miután az első felhívásra 110 millió forint volt a legmagasabb ajánlat.

Ismét meghirdették a pápai húsgyárat, és az irányár most már csupán 3,6 milliárd forint, miután az első, 4,5 milliárdos felhívásra nem kelt el. Mint az első nyilvános pályázati felhívásban, most is kizárólag olyan befektetőt várnak, aki egyben veszi meg a teljes cégcsoport, a tavaly novemberben felszámolás alá került Pápai Vagyonhasznosító és Értékesítő Kft., Pápai Hús Kft. és a PÁPA-SER Kft. összes vagyonelemét. A vevő megkapná a húsüzem épületeit, a hozzá tartozó sertéstelepeket, egy vágóhidat, a cégcsoport üzlethelyiségeit, a 165 járműből álló gépkocsiparkot, több mint 800 mezőgazdasági és 1600 húsipari gépet, több mint 4 ezer tenyészállatot, az árukészletet, valamint a márkaneveket és a védjegyeket. Az ajánlatokat június 24. és július 11. között lehet benyújtani.

A leszállított ár is magasnak tűnik azonban ahhoz képest, hogy a februárban meghirdetett, eredménytelenül zárult pályázaton a legmagasabb ajánlat 109,5 millió forint volt. Iparági források szerint a veszteséges üzemet évek óta próbálják eladni. Tavaly egy pápai képviselő-testületi határozatból kiderült, hogy egy befektető 1 euróért el is vitte volna a cégcsoportot, de az önkormányzat nem ment bele az üzletbe. A Népszabadság május végén iparági forrásokra hivatkozva azt írta, hogy Orbán Viktor arra kérte Mészáros Lőrincet, vegye gondjaiba a pápai húsüzemet. Az Agrárszektor.hu pedig korábban arról számolt be, hogy az egyre nagyobb agrárbefektetővé váló felcsúti polgármester március végén a pápai húsüzemben járt. Az értesüléseket Mészáros egyébként nem erősítette meg, de nem is cáfolta.

A felszámolás alatt álló három társaságnak összesen több mint 10 milliárd forint rövid és hosszú lejáratú kötelezettsége van, és a cégek saját tőkéje milliárdos mínuszokat mutat. A meghirdetett vagyonelemek a társaság legnagyobb hitelezője, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) zálogjogával terheltek. A cégcsoport az elmúlt két évben összesen 4,6 milliárd forintnyi, több elemből álló hitelcsomagot kapott az MFB-től.

Tavaly a felszámolási eljárás megindulásával párhuzamosan a kormány stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánította a cégcsoportot, így a cégek felszámolója a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. lett, és a gyár tovább működhetett a felszámolás alatt is. A három társaságnak tavaly közel ezer munkavállalója volt, közülük március végén több mint 800-an kaptak előzetes felmondási értesítőt. A felszámolóbiztos akkori tájékoztatása szerint, ha sikeres lesz az értékesítés, az új tulajdonos új munkaszerződéseket köthet a munkavállalókkal.  

A veszteséges húsgyárba, amelyre az eddigiek alapján a piaci szereplők csak nagyon keveset áldoznának, az elmúlt években milliárdokat öntött a kormány, az önkormányzat és az MFB. A 2012 végén csőd szélére került üzemnek a második Orbán-kormány 2013-ban 1,5 milliárd forint közpénzt juttatott a pápai önkormányzaton keresztül, amely egyúttal a társaság tulajdonosa lett. Emellett az agrártárca is nyújtott egy 400 millió forintos támogatást a kifizetetlen beszállítóknak. A pénz azonban gyakorlatilag már az első évben köddé vált, a Pápai Hús 1913 Kft. a 2013-as évet 2,1 milliárd forintos veszteséggel zárta. Az üzem 2013 közepén csődöt jelentett, a csődegyezség során a hitelezők a követeléseik közel felét bukták el. A gyárnak 2014 júniusában az elmúlt két évben lehívott MFB-hitelcsomaggal dobott újabb mentőövet a kormányzat.

pápa Pápai Hús hús
Kapcsolódó cikkek