Cégvilág

Pápai Hús: Decemberben zárulhat a hongkongi bevásárlás

Mintegy húszmillió eurós befektetést tervez első körben a Pápai Hús-csoport vevője piaci információk szerint.

December elsejéig kell kifizetnie a Pápai Hús-csoport vagyonáért járó összeget a vevőnek: azaz a Tano Commerce Kft. amely mögött – hongkongi érdekeltségén keresztül – Frank Liu üzletember áll. A felszámolási pályázaton 1,134 milliárd forintos ajánlattal nyertes Tanóval november elején kötötte meg a szerződést a felszámoló, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. A fizetést követően 15 napon belül kerülhet birtokon belül a vevő, azután foghat nyertes ajánlatának teljesítéséhez. A felszámoló júliusi közleménye alapján azt vállalta, hogy folytatja a Pápai Hús-csoport tevékenységét, növeli a termelési volument, visszaszerzi és bővíti a nemzetközi értékesítési piacokat. Legalább 2018. december 31-ig fenntart 650 munkahelyet, ezenfelül technológiai fejlesztést ígért, és a vertikális integráció fenntartását.

A Világgazdaság értesülése szerint az első körben tervezett beruházás teljes értéke megközelíti a 20 millió eurót. A 4 millió eurós vételárat a Tano saját forrásból állja, a fejlesztéshez szükséges finanszírozásba vonna be bankokat – utóbbiról folynak a tárgyalások. A pályázatbeli vállalások teljesítéséhez, a tavaly felszámolásba dőlt Pápai Hús talpra állításához, fejlesztéséhez invesztícióra van szükség. A csoport kapacitása évi 500 ezer sertés feldolgozására elegendő, jelenleg ennek kicsit több mint harmadát használják ki, mintegy 180 ezer sertést dolgoznak fel. A bővítés attól függ, hogy mennyire sikerül megdolgozni a piacokat. Szakértők szerint belföldi robbantásra nincs sok esély, a pozíciók megtartása lehet a cél. Ugyanakkor sokat javítana a kilátásokon, ha feloldanák az orosz embargót, de szóba jöhet az Egyesült Államokba irányuló helyreállítása, mindenekelőtt pedig az ázsiai, főként a kínai szállítások beindítása. A vevő, Frank Liu alapvetően pénzügyi befektetőként ismert – magyarországi képviselői 25 milliárd dollárnyi kezelőjeként beszélnek róla, és olyan nagyágyú partnere, mint a Templeton –, de a sem áll távol tőle. Amint korábban a Világgazdaság megírta, Liu tavaly megkapta a tajvani magyar kereskedőház licencét.

A piacon némi szkepszissel tekintenek a pápai üzletre a húsüzem története alapján. Az utóbbi nyolc évben összesen mintegy 11 milliárd forint állami segítséget jelentettek be, tavaly novemberben mégis felszámolásba dőlt a Pápai Vagyonhasznosító és Értékesítő Kft., a Pápai Hús Kft. és a Pápa-Ser Kft. alkotta csoport. A milliárdokból azonban fejlesztésekre nem jutott, az egységeket a 80-as évek technológiája jellemzi. A piaci megítélést jelzi, hogy az első felszámolási hirdetményben szereplő 4,5 milliárdos árhoz képest előbb 110 milliós ajánlat futott be, a második, 3,6 milliárdos körben 1,1 milliárd volt a nyertes ajánlat, a másik pályázó mindössze 200 milliót fizetett volna a teljes vagyonért. Maga Liu a felszámolás előtt, tavaly májusban egy eurót kínált a tulajdonos önkormányzatnak a cégért.

Szakértők egy része úgy véli, a sok mentőcsomag helyett értelmesebb lett volna zöldmezős beruházással új gyárat felhúzni. Mások úgy számolnak, hogy egy hasonló kapacitású új vágóhíd és feldolgozó 80 millió euró befektetést igényelne. A teljes korszerűsítéshez ehhez közeli összeget kell majd a Tanónak befektetnie. A megkötött szerződésben egyelőre legalább két évet garantált a csoportnak, 2018 végéig vállalt garanciát a dolgozók megtartására.

Pápai Hús Pápai Hús-csoport
Kapcsolódó cikkek