Cégvilág

Új dimenzióban a lóversenyfogadás

Megszokottá vált az elmúlt évtizedben a 100-200 millió forintos veszteség éves szinten a magyar lóversenyfogadásban, a nemzetközi nyereményalaphoz való csatlakozással azonban hosszú távon biztosítva van a hazai futamok finanszírozása.

A tavalyi 1,3 milliárd forint után idén 4 milliárd forint körüli árbevételt vár a Magyar Lóversenyfogadást-szervező Kft. ügyvezető-helyettese, 2021-ig pedig a 8-10 milliárd forintos éves forgalom elérése a cél. Horváth Zalán lapunknak elmondta: míg két-három éve még a fogadások 70 százaléka összpontosult a magyar galopp- és ügetőversenyekre, addig mostanra 50-50 százalékban oszlanak meg a tétek a hazai és a nemzetközi futamok között.

Merthogy külföldi sporteseményekre is fogadhatunk itthonról, a franciaországi mellett jellemzően német, belga, holland lóversenyek szerepelnek a kínálatban, de a dubaji futamok is népszerűek. Fajlagosan még mindig a hazai versenyek a kedveltebbek, de éves szinten 800 magyar futam áll szemben 6000 külföldivel. A futamokat a televízió is közvetíti, déltől este hatig-hétig lehet 15 percenként fogadni, a napi 20-25 futam kielégíti a keresletet. A lovira és a Kincsem Park nagy rendezvényeire kijáró hazai fogadók köre 4500–5000 főre tehető.

A fogadás 2013 óta a hagyományos kábeles ausztrál rendszer helyett internetalapú terminálokon zajlik, a 440 fogadóterminálhoz kapcsolódó szerverközpont beszerzése 680 millió forintba került. Tavaly január–februárban a terminálok egyidejű működése a központ kapacitásának csak egy-két százalékát kötötte le, mert a rendszert több tízezres kihasználtságra tervezték. A Szerencsejáték Zrt.-vel való együttműködés e téren ugrásszerű előrelépést hoz Horváth Zalán szerint: e hónap eleje óta 1650 település 4500 fogadóhelyén vannak jelen 5000 terminállal, ez azt jelenti, hogy több mint tízszeresére ugrott a lóversenyfogadás elérhetősége országszerte.

Az új játékon, a Kincsem+ tutin a várható jackpot 300 millió forint naponta, de a nyeremény a szuper jackpotos napokon a 3 milliárd forintot is elérheti. A 16-20 lovat felvonultató francia futamokból az első öt helyezett sorrendjét kell eltalálni, ehhez jön pluszban a főnyereményért az 1 és 3000 közti nyerőszám sorsolása. Az okos gépi játéknak éppen az a lényege, hogy nem igényel szaktudást, hiszen súlyozza a profi fogadók által már kézileg kitöltött szelvények szerinti sorrendet, így tízből nyolcszor biztosan ott lesznek a favorit lovak az első ötben.

A két állami szerencsejáték-szervező cég együttműködésével Magyarország a második helyre lépett Európában a lóversenyfogadásban, csak a 12 ezer fogadási terminált üzemeltető Franciaország áll előttünk – hangsúlyozta az ügyvezető-helyettes. Horváth Zalán úgy látja, hazánk közép-európai fogadóközponttá válhat, a régió országai közül a jövőben a szlovákok, a csehek, a lengyelek, a szerbek, de még a szlovénok és az osztrákok is a magyar módszer szerint helyezhetik új alapokra a lóversenyfogadást.

A dinamikus fejlődéssel egyelőre nehezen tud lépést tartani a magyar lótenyésztés, 60 ezer alatti a lóállomány, évente pedig legfeljebb 200-250 versenyló születik. Az mégis biztató, hogy hosszú idő után tavaly magyar lett az év galopplova: My Luck, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok dióspusztai angol telivér ménesének lova.

szerencsejáték sportfogadás lóverseny
Kapcsolódó cikkek