Egyetértési nyilatkozatot tett Magyarország kormánya és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a világméretű humanitárius válságokkal szembeni együttműködés és a válsághelyzeti orvosi ellátás előmozdításáról – közölte a miniszterelnökség az Országos Sajtószolgálattal. A memorandum célja az együttműködés jövőbeni megkönnyítése többek közt a nemzetközi humanitárius segítségnyújtás és fejlesztési együttműködés területén.

Fotó: Hungary Helps Facebook-oldala

A magyar kormány elkötelezett a humanitárius válságok enyhítése és a szükséget szenvedő emberek megsegítése mellett a közlemény szerint. Határozott álláspontja, hogy

a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, nem pedig a bajbajutottakat útnak indítani.

Ezért az elmúlt években a Hungary Helps Program keretében jelentősen hozzájárult Szub-szaharai Afrika, Közel-Kelet és Dél-Ázsia fejlődő országaiban a természeti és emberi katasztrófa sújtotta közösségek megsegítéséhez humanitárius gyors segélyezésével, ellátásával, rehabilitációjával, oktatási programok biztosításával.
Ennek eredményeként a segítő Magyarország programja eddig több mint negyedmillió embernek tette lehetővé, hogy a migráció helyett az otthonmaradást válassza.