HBR

A HBR listája. Áttörést jelentő elképzelések 2009-re

Éves pillanatkép az üzleti élet alakulásáról.

Paul Collier és Jean-Louis Warnholz
Most érdemes befektetni Afrikában
A korábban a vállalatokat afrikai befektetésekre buzdító felhívások szkeptikus reakciókhoz vagy csalódást keltő eredményekhez vezettek. De a legújabb kutatások szerint számos fekete-afrikai országnak sikerült stabil körülményeket, kedvező politikai környezetet teremtenie, és ösztönző eszközöket bevezetnie. Ezek az államok most megfelelő keretet kínálnak a befektetések számára, és más fejlődő országoknál magasabb megtérülési rátákat.

John Sviokla
Felejtsd el a Citibankot – kérj kölcsön Bobtól!
A pénzügyi válság nyomán emelkedni fog a személyközi (peer-to-peer) pénzügyi tranzakciók száma. A Lending Club és más szervezetek működése már most is azt mutatja, hogy az új hitelpontozási módszerek – köztük a közösségi hálózati tagok értékelésére szolgáló algoritmusok – csökkenthetik a kockázatokat. A személyközi finanszírozás fejlődésével a hagyományos banki tevékenység összekapcsolódik a személyi hálózatokkal.

Raymond Fisman
A törvényszéki közgazdaságtan térhódítása
A speciális képzésben részesült közgazdászok felismerik az olyan tendenciákat vagy körülményeket, amelyek nagy valószínűséggel csalásra, illetve a korrupció egyéb formáira utalnak, vagy lehetővé teszik azokat. A szerző egy globális törvényszéki közgazdaságtani laboratórium létrehozása mellett érvel, amelyet az Interpol mintájára képzel el.

Michael I. Norton
Az IKEA-hatás: amikor a munka érzelmi kötődéshez vezet
Az emberek sokkal nagyobb értéket tulajdonítanak azoknak a dolgoknak, amelyek kialakításában saját kezűleg vettek részt. Inkább megvennék saját amatőr origamijukat, mint egy hivatásos művész alkotását. Az IKEA-hatás magyarázatot adhat arra, miért tartanak életben bukásra ítélt projekteket a vállalati menedzserek: az általuk befektetett rengeteg idő és energia miatt.

Peter Schwartz
Ne dőljünk be a globális lehűlésnek!
A helytelenül értelmezett adatok megtévesztőek lehetnek. Az időről időre bekövetkező hőmérséklet-csökkenések, amelyek néhány évig, de akár évtizedekig is eltarthatnak, arra csábíthatják a társadalmat, hogy csökkentse az üvegházhatású gázok visszaszorítására irányuló erőfeszítéseit – pedig a hosszú távú tendencia egyértelmű.

Tom Ilube
Mit kell tudnunk a szemantikus világhálóról?
Egy csendes technológiai forradalom – inkább előbb, mint utóbb – gyökeresen megváltoztatja majd az internet működését: a webtartalmakat nem dokumentumokként, hanem a jelentésük és összefüggéseik alapján öszszekapcsolt adategységekként rendezi és jeleníti meg. Mindennek bonyolult következményei lesznek a meglévő keresési technológiákra nézve, és a meghatározó online jelenléttel bíró cégek számára.

Ian Bremmer és Juan Pujadas
Az államkapitalizmus visszatérése
A kormányok a közelmúltban erőteljesen beavatkoztak a bankszektor és az autóipar működésébe, felidézve ezzel egy hosszú távon komolyabb hatású tendenciát: az állami kézben lévő vállalatok globális visszatérését. Cikkünk négy iparágban mutatja be az államkapitalizmus növekvő befolyását.

Alex Pentland
Hogyan működnek leghatékonyabban a társadalmi hálózatok?
A vállalatok társadalmi hálózatain belül két különböző modell kombinációja – melyek közül az egyik célja az információ feltárása, a másiké pedig az integrálása – jobb döntésekhez és a csoport nagyobb fokú termelékenységéhez vezet. A kutatók „szociométerek” segítségével követték nyomon az egyének interakcióit.

Thomas H. Davenport és Bala Iyer
Kihelyezzük-e az eszünket?
A kiszervezés területén is változás tapasztalható: a külföldi megbízatásokat teljesítő vállalatok új, különleges szolgáltatási ajánlata a döntéshozatal. Az ilyen szolgáltatást kínáló cégek – elsősorban Indiában – kifinomult elemzési eszköztárat alakítottak ki, és az ügyfelek sorra bízzák meg őket mindenféle bonyolult üzleti probléma megoldásával. Ön is megtenné?

R. Stanley Williams
Központi idegrendszer a Föld számára
Az alacsony költségű és nagy teljesítményű, nanoméretű érzékelők tervezése és gyártása hatalmas fejlődésen ment keresztül. Ez az első lépés egy globális érzékelőhálózat kialakítása felé, amely képes a Föld természetes és épített környezetének minden sarkát figyelemmel kísérni. A Hewlett-Packard kutató-fejlesztő laboratóriumának munkatársai most kezdik kialakítani az ehhez szükséges infrastruktúrát, és keresik azokat a vállalatokat, amelyek szívesen csatlakoznának a próbaprojektekhez.

ötletek elképzelések