HBR

A gazdasági válság hatása a szervezeti kultúra alakulására – jó irányba megyünk?

A gazdasági válság eredetét, hatásait, kezelésének módját számos hazai és nemzetközi előadás és cikk elemzi, ezek fókuszából azonban kimaradt a szervezeti és a nemzeti kultúrák vizsgálata.

A gazdasági válság eredetét, hatásait, kezelésének módját számos hazai és nemzetközi előadás és cikk elemzi. Az elemzések egy része a makroszintű kérdéseket vizsgálja, és a válságkezelő nemzeti és regionális csomagokat állítja a középpontba.


Az elmúlt évben több hazai tudományos fórum választotta témájául a válságkezelést. Ezek közül is kiemelkedik A válság kezelése a világban és Magyarországon címmel 2009 szeptemberében rendezett 47. közgazdász-vándorgyűlés, ahol a téma hazai elméleti és gyakorlati szakértői tanácskoztak.
Több szakterület folyóiratok különszámában értekezett a gazdasági válság speciális kérdéseiről. A Pénzügyi Szemle 2009/2–3. számában a magyar és az amerikai makrogazdasági egyensúly helyreállítása áll a középpontban. A Közgazdasági Szemle több száma kiemelten foglalkozik a válság makroszintű kérdéseivel (Neményi 2009, Király–Nagy–Szabó 2008). Az e témában született, magyar nyelven megjelent könyvek közül kiemeljük Soros György és Práger László munkáit (Soros 2008, Práger 2008).

szervezeti kultúra válság