Konferencia

Harvard Üzleti Reggeli

Időpont: 2010. április 13. Előadó: Surányi György, bankár, közgazdász Helyszín: Axel Springer - Budapest Kiadói Kft. 1122, Budapest Városmajor u. 11. VI. emelet

Előadó: Surányi György, bankár, közgazdász

 

Téma: Az egyensúlyt helyre kell állítani!

 

A mostani válságból levonhatók azok a következtetések, amelyek nyomán vissza lehet térni a józan észhez. Hétfőn persze könnyebb totózni, mint vasárnap, de azt azért tudni lehetett, hogy a tőkés gazdaság születésénél fogva ciklikus természetű.

 

A gazdaságpolitika minden eszközével arra próbált törekedni, hogy kisimítsa a ciklikusságot, aztán a simítás mintha túl jól sikerült volna, ezért 15-20 éven át még a szokásosnál is jóval kevesebb és kisebb kilengésÛ ciklikus recessziót lehetett tapasztalni a legfejlettebb országokban.

 

A gazdaságpolitika irányítói úgy vélték, hogy erőteljes anticiklikus fiskális és a monetáris politikával – képesek a tÕkés gazdaság természetes ciklikusságát kisimítani.

 

Ez hosszú időn át sikerült, talán túl jól is, ezért egyre nagyobb feszültségek halmozódtak fel. Ha megnézzük az elmúlt 10-15 évet elsÕsorban az USA-ban összességében nagyon laza költségvetési politikát folytattak, még az utolsó clintoni években is, noha a büdzsé maga - paradox módon - többlettel zárt. A lakosság és a vállalatok megtakarításai azonban olyan alacsony szintre estek vissza, hogy a külsÕ egyensúly 1998-tól elkezdett erÕteljesen romlani.

Ebben a helyzetben jött a költségvetési lazítás, az adócsökkentés, továbbá a háborúk Irakban és Afganisztánban, ami felnyomta a hiányt.

 

 

Előadó: Surányi György, bankár, közgazdász

Helyszín: Axel Springer - Budapest Kiadói Kft.

1122, Budapest Városmajor u. 11. VI. emeletVG-->

Harvard Üzleti Reggeli Surányi György gazdaságpolitika