Konferencia

Harvard Üzleti Reggeli - Május

Időpont: 2010. május 19., 8.00 Előadó: Pálinkás József, professzor, az MTA elnöke Helyszín: Axel Springer - Budapest Kiadói Kft. 1122, Budapest Városmajor u. 11. VI. emelet

 

A gazdasági válság bebetonozta a köztudatba, hogy a fejlődés csak a tudomány támogatásával és az innovatív gondolkodás ösztönzésével érhetı el. Eddig ez a szempont nem volt szerepelt kiemelt helyen?

PJ: Ez a szempont eddig is fontos volt, de a gazdaságot más logika vezérelte; a pénzpiacokra jellemző logika, miszerint „pénzből pénzt csinálunk”. Vissza kell térni a józan ész logikájához, amely szerint a munka teremt új értékeket. Ebben a tudomány, a mőszaki és természettudományos újdonságok nagy szerepet kaphatnak.

 

Az egészségügyi ellátástól az oktatásig, mindenhol szerepet kaphatnak a társadalom-, valamint a természettudományok képviselıi. A matematika és a fizika képviselői a közvélekedéssel ellentétben gyakran foglalkoznak a gyakorlatban közvetlenül alkalmazható kérdésekkel. Hogy csak néhány példát mondjak: a bonyolultan működő, komplex rendszerek fizikájának eredményeit nagymértékben fel lehet használni a piaci viselkedés, a piaci mozgások elırejelzésében, vagy éppen abban, hogy adott esetben a tömeg hogyan reagál különböző jelenségekre.

 

Eddig is fontos volt tehát, és sokszor hangsúlyoztuk az újdonságok, új felfedezések, új eredmények jelentıségét, de a válság rávilágított, hogy az alkotásoknak, a munkának a jövőben nagyobb szerepe lesz. Azokat a pénzügyi manipulációkat, amelyek a gazdaságot bizonyos értelemben rossz irányba vezették, korrigálni tudjuk.

 

Előadó: Pálinkás József, professzor, az MTA elnöke

Helyszín: Axel Springer - Budapest Kiadói Kft.

1122, Budapest Városmajor u. 11. VI. emeletVG-->

Harvard Üzleti Reggeli