Konferencia

2020-ra startup-főváros lehet Budapest

Megéri támogatni a startupokat – összegezte tapasztalatait Mihalik Dávid, a Startup Hungary Koordinációs és Módszertani Központ vezetője a Világgazdaság konferenciáján.

2015 év végén fogadta el a kormány a Digitális Jólét Programot (DJP), amely négy stratégiát foglal magában: a digitális startup, a digitális oktatás, az és a gyermekvédelmi-stratégiát. „Hogy miért volt erre szükség?” – tette fel a kérdést Mihalik Dávid, a Startup Hungary Koordinációs és Módszertani Központ vezetője a Világgazdaság Légy Innovatív! Élj a lehetőséggel! című konferenciáján.

 

[caption id="" align="aligncenter" width="700"]Mihalik Dávid, a Startup Hungary Koordinációs és Módszertani Központ vezetője – Fotó: Móricz-Sabján Simon Mihalik Dávid, a Startup Hungary Koordinációs és Módszertani Központ vezetője – Fotó: Móricz-Sabján Simon[/caption]

Mindenki számára ismert érvek ezek – mondja. A szakember szerint a startupok a leggyorsabban fejlődő ágazatnak tekinthetők, így azok támogatása a gazdaságnak is jót tesz. A technológiai vállalkozások ugyanis nem csak a saját szegmensük növekedését befolyásolják pozitívan, hanem az összes hagyományos iparágat is átalakítják. „A program segítségével a magyar ökoszisztéma jó rajtot vehet, megalapozva a jövő gazdasági növekedését” – mondta. Ezek mind arra késztették a kormányt, hogy létrehozzák a Digitális Startup Stratégiát (DSS). “Valamennyi ország/régió ugyanarról a startvonalról indul, nincs lemaradásunk, de fontos, hogy lehetőséget adjunk arra, hogy a hazai tehetségek Magyarországon építsenek vállalkozást” – összegezte.

A DSS egyik legfontosabb célja, hogy 2020-ra létrejöjjön és megerősödjön a hazai startup ökoszisztémát segítő nélkülözhetetlen intézményrendszer, például az inkubátorházak. Mihalik kiemelte, 2020-ra további cél az is, hogy az oktatás minden szintén ösztönözze a vállalkozó szellem erősítését. Emellett fontos az is, hogy olyan üzleti környezet alakuljon ki, amely célzottan támogatja a startup vállalkozások létrejöttét, piacra lépését és fejlődését segíti. „Ennek fő elemei a kezdő vállalkozók járulékterhének csökkentése, az újrakezdés támogatása, az állami programok, pályázati lehetőségek széles körű kommunikációja és a párhuzamosságok megszüntetése – mondta Mihalik Dávid. “Javítsuk a vállalkozói életformát” – emelte ki fő céljukat, hozzátéve, hogy fontos, hogy a vállalkozói kompetenciák miatt egyetlen induló vállalkozás se szoruljon ki a startup ökoszisztémából. Kiemelt céljuk az is, hogy a nők és az újrakezdő vállalkozók sikeressé váljanak, ezért vállalkozói kompetencia-fejlesztő programokat indítanak.

Továbbá az együttműködési kultúra fejlesztése is céljuk: a kultúra, az interdiszciplináris kapcsolatok erősödjenek haza és nemzetközi szinten is, minél több magyar startup jusson el a globális startup és üzleti központokba. Ennek elősegítése érdekében a közadatok stratégia szintű megnyitása, az Ipar 4.0, illetve a startup – ökoszisztéma fejlesztési programjánbak elindulása, valamint a Startup Budapest program/Startup vízum és a Szilícum-völgybeli inspirációs program és a magyar vállalkozások külföldi jelenlétét támogató program elindítása szükséges.

[gallery ids="46125,46126,46127,46128,46129,46130,46131,46132,46133,46134"]

állami támogatás technológiai fejlődés startup innovatív vállalkozások Digitális Jólét Program