Konferencia

Katona Bence: Fontos az állami szerepvállalás

„Az induló startupok korábban rendkívül nehezen jutottak forráshoz és nagyon alacsony volt a korai életszakaszú vállalkozások finanszírozásához való hozzáférése, többek között ennek megoldására is irányul a tavaly létrejött állami alapkezelő koncepciója” – mondta a Katona Bence, a Hiventures vezérigazgató-helyettese a Világgazdaság Légy Innovatív! Élj a lehetőséggel! című konferenciáján.

Korábbi időszakban a piaci szereplők nagyon alacsony intenzitással finanszírozták a kezdeti stádiumban lévő vállalkozásokat, pedig a sikeres startup-ökoszisztéma érdekében moderálni és támogatni, valamint aktivizálni kell a startupokat és biztosítani kell a finanszírozást. A Hiventures azért jött létre, hogy állami források segítségével feleljen meg ezeknek a feladatoknak. „Ez a koncepció nemzetközi példák nyomán jött létre: a vállalkozások fejlődésének korai szakaszát állami szereplők finanszírozzák, annak érdekében, hogy megfelelő utánpótlás érkezzen a cégvilágba” – hangsúlyozta Katona Bence.

[caption id="" align="aligncenter" width="700"]Katona Bence, a Hiventures vezérigazgató-helyettese – Kép: Móricz-Sabján Simon Katona Bence, a Hiventures vezérigazgató-helyettese – Kép: Móricz-Sabján Simon[/caption]

„A hasonló nemzetközi kezdeményezések rendkívül komoly tranzakciószámmal büszkélkedhetnek Írországban például” – hívta fel a figyelmet a szakember. „Fontos azonban, hogy a vállalkozások továbbfejlődése esetén további finanszírozás is legyen lehetséges, addig amíg be nem kapcsolódik egy piaci szereplő, társbefektető, ezért több, egymásra épülő állami programra van szükség” – hangsúlyozta.

„Kiemelte ugyanakkor, hogy fontos a helyi inkubátorokkal történő együttműködés, csökkentve az állami finanszírozás kockázatát. Ennek érdekében 2016 augusztus óta, mióta az állami tőkealap koncepciója elkezdődött, 9 inkubátorházzal és 50 mentorral kötöttek szerződést. „A végső célunk, hogy minél több startupot kössünk össze olyan szakemberekkel, aki tanácsadással és mentorálással segíthetik a vállalkozásokat.”

”Az Állami Alapkezelő működéséhez 50 milliárd áll rendelkezésre, melyhez GINOP forrásból 30 milliárdot biztosított a Nemzeti Kutatási, FEjlesztési és Innovációs Hivatal. A rendelkezésre álló 50 milliárdból az induló vállalkozásokra azaz az inkubátor szakaszra 10 milliárdot, míg a magvető szakaszra 16 milliárdot allokáltak. „Ez az előbbinél azt jelenti, hogy több száz vállalkozás juthat akár tízmillióhoz, míg utóbbinál akár hatvanmillió forintot is kaphatnak az innovatív cégek magvető jellegű tőkeigényeire” – hívta fel a figyelmet Katona Bence.

katona bence Hiventures állami szerepvállalás innováció világgazdaság-konferencia mentorálás