Konferencia

Kriza Ákos: Miskolc okos várossá válna

Nem csak a leszakadással tud foglalkozni a városunk, hanem a smart city, az okos város kialakításában is komoly eredményeket tudunk elérni – jelentette ki Kriza Ákos, Miskolc városának polgármestere a Világgazdaság „Légy Innovatív! Élj a lehetőséggel!” című konferenciáján.

A polgármester szerint a megvalósítással még lehetnek problémák, mert egy városban ezeket a fejlesztéseket kialakítani nem olyan egyszerű. Elmondta, hogy 2010-ben felmérték azokat a kérdéseket, amikkel szembesülnek a miskolci polgárok: ezek a közbiztonság, az élhető város, valamint a munkahelyteremtés kérdéskörei.

[caption id="" align="aligncenter" width="700"]Kriza Ákos, Miskolc polgámestere – Kép: Móricz-Sabján Simon Kriza Ákos, Miskolc polgámestere – Kép: Móricz-Sabján Simon[/caption]

Amikor elindulunk egy folyamat megvalósításán, meg kell néznünk, hogy mik azok, amik azt hátráltatják – mondta Kriza Ákos, aki szerint ezeknek a fejlesztési folyamatoknak az összecsatolását a közintézmények, a különböző hivatalok gátolják. Ezek miatt pedig egy városban nagyon nehezen kivitelezhetőek a különböző fejlesztések. A polgármester példaként a bábszínház könyvelésének a városi vízi közmű gazdasági ténykedésével való összekapcsolását hozta fel.

„Először meg kellett határoznunk azt a víziót, amely mentén haladunk előre” – hangsúlyozta Kriza Ákos. Elmondta, hogy feltették a kérdéseiket, és a szerint kezdtek el dolgozni, hogy hogyan tudnák javítani a közbiztonságot, hogyan tudnák élhetőbbé tenni a városukat, illetve a hogyan tudnának további munkahelyeket teremteni. „Úgy döntöttünk, hogy az egész várost be fogjuk kamerázni” – jelentette ki a polgármester a közbiztonsággal kapcsolatban.

A kamerákat bekötik a rendőrséghez, a közlekedésfelügyelethez, valamint kiépítenek egy úgynevezett városvezetési központot is, ahol szintén hozzáférnek majd a kamerák képeihez. 2011-ben még iktatási rendszer sem volt az önkormányzatnál – mondta a polgármester, hozzátéve, hogy akkoriban végrehajtás indult a város ellen, mert két „fiókban felejtett számlát” nem fizettek be.

A növekvő gazdaság növekvő forgalmi dugókat eredményez, ezt már megtapasztalhatták Miskolcon is, ezért a városban intelligens forgalomirányítási rendszert terveznek bevezetni. Elmondta, hogy olyan informatikai fejlesztéseket indítanak el, amelyek nem csak a város intézményeit és vállalkozásait segítik, de a lakosság számára is előnyösek lesznek – példaként egy olyan turisztikai alkalmazást említett, amelyből a miskolci turizmus is profitálhat. Közölte azt is, hogy Miskolc azon kevés város közé tartozik, ahol a hőenergia több mint 50 százaléka megújuló forrásból származik.

okos város beruházás Miskolc Kriza Ákos fejlesztés