Konferencia

Áfacsökkentéssel felpörgethető lenne a bérlakások építése

Áfacsökkentésre lenne szükség a vállalati lakáskiadások esetén, így stimulálni lehetne a bérlakások építését – vélte Takács Ernő, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal elnöke és a Wing iroda- és szállodaportfolióért felelős vezérigazgató-helyettese a Világgazdaság „Kijön-e a matek? Ingatlanpiaci egyszeregy” című konferenciáján.

„Az ingatlanfejlesztő néha túl lassúnak, óvatosnak tűnik, ami nem csoda, hiszen saját tőkéjét kockáztatva rendkívül sok külső és belső szempontot kell mérlegelnie egy nagy horderejű üzleti döntés előtt” – kezdte előadását Takács Ernő, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal elnöke és a Wing iroda- és szállodaportfolióért felelős vezérigazgató-helyettese a Világgazdaság „Kijön-e a matek? Ingatlanpiaci egyszeregy” című konferenciáján. A húsz tagvállalattal rendelkező Ingatlanfejlesztői Kerekasztal elnöke hangsúlyozta, az ingatlanfejlesztéshez köthető egyedi értékelési szempontok között van, hogy hosszú távra kell tervezni, a gazdaság, valamint a politika nagyon sok szereplőjét és területét érinti. Az ingatlanfejlesztés ösztönzése kapcsán az elnök hangsúlyozta, a konjunktúra több tényezőnek köszönhető. Elsősorban kedvező makrogazdasági környezet van hazánkban, stabil a költségvetés, alacsony az alapkamat és a alacsony az állampapír hozam. „Bővülnek az alpiacaink is, növekszik a piac mérete és volumene, a kereskedelmi ingatlanpiacban is rekordokat lehet döntögetni” – mondta. Különösen jó helyzetben van a magyar irodapiac bővülése, a Váci úton és a város preferált részein jól lehet látni ezt a kedvező tendenciát. Takács hozzátette, óriási potenciál van az irodaszegmensben, a zöld irodákra is egyre nagyobb igény mutatkozik. Az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal adatait ismertetve az elnök elmondta, 3,1 millió négyzetméternyi területet adtak át, 2 ezer milliárdnyi projektet valósítottak meg a tagvállalataik és 120 ezer munka jött létre, évente 4,1 milliárd forintnyi építményadót fizettek ki.

Ugyanakkor a szakember szerint van néhány olyan intézkedés, amit érdemes lenne megfontolnia a döntéshozóknak: első helyen az újépítésű lakások csökkentett áfamértékének állandósítása, az egységes áfa-szabályozás, a lakásbérbeadás áfájának csökkentése áll. Ez utóbbi a bérlakások építést is stimulálná, ugyanis véleménye szerint azért nem épülnek nagy bérházak, mert a céges lakáskiadást 27 százalékos áfa terheli, amit legalább 5 százalékra kellene mérsékelni, hogy a vállalkozások versenyképesek legyenek a magánbérleti piacon. Takács fontosnak tartja továbbá a gépbeszerzés támogatását, a technológia fejlesztését, vagy éppen az építtetői fedezetkezelő intézmények megszüntetését. „Miután a megrendelői oldalról érezzük a kapacitáshiányt, ezt is fel kell vetni, hogy fordítsanak erre még több energiát. Németországban egy hasonló program után nagyot javult az építőipar teljesítménye”.

Az elnök hangsúlyozta, különösen fontos a kereskedelmi ingatlanok önálló jogi szabályozása. Példaként említve: „Amikor az ingatlantulaj megpróbálja kilakoltatni a nem fizető bérlőt, lehet az magánember, aki szociális háttere miatt nem tud fizetni vagy esetleg kereskedelmi bérlő, rájuk ugyanaz a szabály vonatkozik és ez nem jó, Németországban külön jogszabály vonatkozik rájuk. „A parkolókra vonatkozó szabályozás tekintetében a viszont még mindig a 70-es években járunk, nonszensz, hogy egy négycsillagos szálloda mélygarázst épít” – mondta Takács. Hozzátéve, hogy egyre kevesebb igény van a parkolóhelyekre, mert egyre többen használják a tömegközlekedést és sok külföldi turista nem autóval érkezik hazánkba.

ingatlanfejlesztés áfacsökkentés Világgazdaság konferencia