Konferencia

Felhőkarcoló nélkül is trendi a magyar főváros

Budapest trendi és az is marad – mondták szakértők a Világgazdaság „Kijön-e a matek? Ingatlanpiaci egyszeregy” című konferenciájának panelbeszélgetésén. Úgy vélik, hogy Budapestnek nem a magasházakról kell szólnia, de lenne olyan hely a fővárosban, ahol elférne egy-egy felhőkarcoló.

Építészként azt kellene mondanom, hogy ha Budapest nem trendi, akkor semmi sem az – válaszolta Alföldi György, a Magyar Urbanisztikai Társaság alelnöke arra a kérdésre, hogy trendi-e Budapest. Ha városrendezés szempontjából nézem, akkor Budapest jó helyen van, jó időben, ugyanakkor, hogy a jövőben is trendi tud-e maradni, az kérdéses, és ez több összetevőtől függ az új épületektől egészen a lakókig – tette hozzá. Elmondta azt is, hogy építészként nem ilyen házakat tervezne, mert szerinte a belváros a házai miatt nevezetes.

Budapest biztonságos és jó a közlekedés

Heffner Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség főosztályvezető-helyettese szerint Budapest „trendi, és az is marad”, ugyanis az adottságai, a tömegközlekedés – ami nemzetközi összehasonlításban is nagyon jó –, és a sok új vendéglátó egység miatt is trendi. Elmondta, hogy a budapesti szolgáltatói központokba jönnek külföldi fiatalok, akik szeretik a várost, szeretnek itt dolgozni. „Budapest talán sohasem volt ennyire életvidám és mozgalmas” – fogalmazott a főosztályvezető-helyettes. A turizmus szempontjából Budapest trendi és biztonságos – hangsúlyozta Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének alelnöke. Az ingatlanfejlesztők szerinte nem tudtak mit csinálni a régi belvárosi épületekkel, ezért romkocsmákat hoztak létre, ami bejött, működött, működik. A befektetők most azon gondolkodnak, hogyan lehet ezekből például szállodákat csinálni – tette hozzá.

Energiahatékony házakra van szükség

Úgy véli, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően Budapest a következő minimum egy évtizedben egy fejlődő, trendi város marad. Hozzátette, hogy jelenleg körülbelül 20 ezer szállodai szoba van a 3, a 4 és az 5-csillagos szállodákban, ugyanakkor emellett rengeteg, több ezer airbnb-s szoba is belépett a piacra. Az elmúlt időszakban 60-100 szoba közötti hotelek épültek, de most vannak más projektek is.

Flesch Tamás szerint lényeges változást az hozhatna, ha nem csak városlátogatók jönnének a fővárosba, hanem fellendülne például a konferencia-turizmus is. Heffner Róbert ehhez hozzátette, hogy van igény befektetői oldalról és turisztikai oldalról is az igényesebb, 5-csillagos szállodákra.

Egységes a nézőpont a szakmában abban a tekintetben, hogy csak energiahatékony épületek épüljenek – Heffner szerint ez kifejezetten jó így. Hozzátette, hogy a magyar ingatlanfejlesztői piac nagyon jól illeszkedik ebbe az európai trendbe. Flesch Tamás szerint jó lenne, ha kialakulna a „Budapest Brand”, amiről fel lehetne ismerni a magyar épületeket.

Elférnének a felhőkarcolók is

Ha ma azt mondjuk, hogy ház, mindenkinek más ugrik be – mondta Alföldi György, aki szerint ez korábban máshogy volt, akkor mindenkinek egy egységes kép ugrott be a házról. Az emblematikusságot és a mindennapi használhatóságot nagyon nehéz szerint összehozni.

„Én nagyon örülök neki, hogy Budapest belvárosát nem jellemzik a magas házak” – mondta Heffner, ugyanakkor hozzáfűzte, hogy a felhőkarcolóknak is meg lehetne találni a helyet Budapesten, ahol elférne. Szerinte nem az a baj a magasházakkal, hogy magasak, hanem például az, hogy energiazabálók. Flesch Tamás hozzátette, hogy Budapestnek szerinte nem arról kell szólnia, hogy tele legyen magasházakkal.

Flesch Tamás Budapest építészet Alföldi György konferencia Világgazdaság konferencia Heffner Róbert