Konferencia

A Made in Hungaryt váltsa fel az Invented in Hungary!

A közepes fejlettségi csapda elkerülése kulcskérdés Magyarország számára – hangsúlyozta Csath Magdolna, a Nemzeti Versenyképességi Tanács tagja a Világgazdaság Versenyképesség – Magasabb fordulatszámon című konferenciáján.

Nagyon gyors fejlődést érhet el egy gazdaság, ha támogatja a közvetlen tőkebefektetéseket, ám ennek van egy határa, egy ponton túl maga a gazdasági szerkezet gátolja a fejlődést. Az ipari alapú gazdaságról a tudásalapú gazdaságra kell továbblépni.

A cél az, hogy a Made in Hungary szakaszból lépjünk át az Invented in Hungary szakaszba

– húzta alá előadásában Csath.

Ennek feltételei

  • az innovációs, valamint a humán képességek fejlesztése,
  • a gazdaság digitalizáltságának erősítése,
  • illetve a vállalkozóbarát, innovációbarát környezet megteremtése
  • a Versenyképességi tanács tagja szerint. Másfajta gondolkodásra van szükség tehát, azt kell nézni, mit tud a munkaerő, nem pedig azt, hogy mennyibe kerül.

    Hazánk ebből a szempontból nem indul túlzottan jó helyzetből, a különböző innovációs listákon éppen ezeken a kulcsterületeken a legnagyobb lemaradásunk – mint humán képességek, az üzleti dinamika és különösen az innovációs képesség. A felmérések azt mutatják, hogy

    hazánkban a nagyvállalatok is kevésbé termelékenyek, mint Európában, hiányos a technológiai és társadalmi infrastruktúránk, és az állam hatékonyságán is lenne még mit javítani.

    A tudásintenzív területeken foglalkoztatottak aránya továbbra is alacsony nálunk, és régiónkban egyedül a magyar érték romlik az Eurostat adatai szerint. Ezzel szemben az alacsony hozzáadott értéket képviselő gépszerelő, összeszerelő és képzetlenek aránya nálunk az egyik legnagyobb – és ezzel összefüggésben rossz a mutató, a versenyképesség. A felnőttképzés területén a 8. legrosszabb a magyar adat, pedig szükség lenne állandó tudásfejlesztésre – sorolta a problémás pontokat Csath Magdolna.

    Bár innovációs pozíciónk javul, nem vagyunk elég gyorsak

    – hangsúlyozta Csath a nemzetközi adatsorok ismertetésekor. Problémát jelent, hogy a GDP-arányos K+F ráfordítás is alacsonyabb nálunk az EU-snál, ráadásul egyre inkább csak a vállalkozásoknál jelenik meg, a felsőoktatásban egyre inkább marginalizálódik, és az állam sem nagyon igyekszik.

    Csath Magdolna, a Nemzeti Versenyképességi Tanács tagja
    Fotó: Kallus György

    Gépekre költünk, nem a tudásra

    Emellett a hatékonyság kérdése is felmerül, vagyis hogy jól használtuk-e fel a forrásokat.

    Magyarországon sajnos még mindig leginkább a gépekről szól az innováció, és nem a tudásba befektetett összegről. A befektetések többsége a gépek felé megy, kevesebb jut a szoftverekre, a szervezeti fejlettségre, az üzleti folyamatok modernizációjára pedig csak nagyon keveset áldozunk, enélkül viszont nem leszünk hatékonyabbak.

    Nem mindegy az sem, hogy egy országban az értékláncból – az ötlettől a piacra vitelig tartó vállalati folyamatokból – mennyi és milyen szakasz van jelen. Hazánkban a hozzáadott érték még mindig csak valamivel több mint 50 százalékot képvisel az exportban, ez az egyik legalacsonyabb az EU-ban.

    Sok teendőnk van még tehát, Csath ezek közül a világos jövőkép szerepét emelte ki.

    Legyen Magyarország az a hely, ahol legjobb élni, lakni, és nem csak dolgozni, hanem alkotni, innoválni, vállalkozni is!

    – hangsúlyozta. Ennek alapvetően két feltétele van: a vállalkozások elől el kell hárítani az akadályokat, az innovációs kultúra megváltoztatásával, a pályázati pénzek hatékony elköltésének növelésével, valamint az imput-outcome szemlélet meghonosításával.

    Ezt a vállalkozások ösztönzésének kell követnie, amit tudásklaszterek, ökoszisztémák, hubok erősítésével lehet elősegíteni, emellett

    fontos, hogy a kkv-szektort partnernek tekintse az állam.

    Az állami magatartásban szemléletváltás kell, az innováció puha feltételeinek kulturális dimenziója is létre kell jöjjön, enélkül ugyanis nem tudunk átlépni a tudásalapú gazdaságba – összegzett Csath Magdolna.

    Csath Magdolna VG-konferencia versenyképesség