Konferencia

A markunkban van a világ tudása

Az urbanizációs kihívások kezelésére az IKT technológia kínál megfelelő lehetőségeket – mondta Sallai Gyula, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Emeritius professzora a Világgazdaság konferenciáján.

A 20. század elején megindult gyors városiasodást az elektromosság és az autók hajtották, a 21. században pedig már a digitális technológiák. Az IKT dinamikus fejlődését éljük meg, ami a GDP-hez nagymértékben is hozzájárul – az EU GDP-jének kétharmadát városokban termelik. Az áttörést a hálózatosodás fokozódása jelenti azzal, hogy elkezdtük összekapcsolni az embereket, majd a tárgyakat is. A szenzorok kiépítése és hálózatba helyezése, a dolgok internete és az ehhez hasonló technológiák jelentik azt az áttörést, ami segítséget adhat a városiasodás problémájára.

A modern technológia révén, a város valós idejű monitorozásával nemcsak azonnal tudunk megoldást adni a felmerülő problémákra, hanem hatékonyabb műszaki szervezési megoldások is rendelkezésünkre állnak az életünk szinte minden területén.

A markunkban van a világ tudása

– fogalmazott Sallai.

Dr. Sallai Gyula, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Emeritius professzora
Fotó: Móricz-Sabján Simon

A múlttal szemben, ahol a különböző rendszerek elkülönülten működtek, az okosvárosban közös adatplatformok vannak, ez az integrált megközelítés jelenti a smart city egyik sajátosságát.

A BME emeritius porfeszora az okosváros hat kulcsterületét azonosítja, ezek

az okos életvitel, az okos közlekedés, az okos energetika, az okos városi környezet, az okos infokommunikációs infrastruktúra, valamint az okos városigazgatás.

Ezeknek mind meg kell lennie ahhoz, hogy „kikeverjük” belőle az okosvárosunkat, az egyes elemek súlya ugyanakkor változhat.

A legátfogóbb ezek közül az okos életvitel, vagyis azok a dolgok, melyek a mindennapok egyszerűbbé tételéről, az emberek segítéséről szólnak. A legdinamikusabban ugyanakkor nem ezek, hanem az okos energetika és az okos közlekedés területei fejlődnek Sallai szerint. Az okos városi környezet szerepe, hogy összefogja a többi kulcselemet, míg az okos IKT struktúra a smart city technikai hátterét szolgáltatja.

Az okosváros tervezésénél nem csak a technológiai környezet megteremtéséről, hanem a humán erőforrás fejlesztéséről is gondoskodni kell, a lakosság bevonására is szükség van, hogy értsék, hogyan lehet hatékonyan használni a fejlesztéseket.

A professzor megjegyezte, a smart technológia az ipart is fel fogja futtatni, az okos város az okos ipar korát is magával hozza.

tudás VG-konferencia smart város IKT