Konferencia

Sétálás közben lehet jelezni a hibákat az önkormányzatnak

Olyan rendszereket kell az emberek kezébe adni, amelyek használata nem igényel különösebb tudást – többek között ez is elhangzott a Világgazdaság konferenciájának panelbeszélgetésén.

„Akkor működne tökéletesen egy okos városüzemeltetés, ha annyira kielégítenék minden lakos igényét a szolgáltatások, hogy politikusokra sem lenne szükség” – mondta Bali Zoltán, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város gazdasági bizottságának elnöke a Világgazdaság konferenciáján. Ez persze szerinte utópisztikus elgondolás, hiszen folyamatosan változnak a lakosok igényei, amelyekhez folyamatosan igazodni kell. Az elnök elmondta, hogy korábban nagyon sok lakógyűlést szerveztek a városrészekben, ezeken a fórumokon azonban egyre kevesebben vesznek részt.

Így meg kell találni egy új kommunikációs csatornát, amellyel eljuttatják az információkat a lakosok felé.

Ennek érdekében új honlapot fejleszt a város és létrehoz egy új médiaközpontot. Készítenek továbbá egy applikációt, amelyen keresztül naprakész információkat kapnak a város lakosai, például olyan információkat is, hogy csokos telket, vagy önkormányzati bérlakást hirdetnek. Az applikáció használatának elterjedéséhez azonban ösztönző rendszerre lesz szükség, így a városi ügyek intézése mellett kedvezményeket is biztosít majd az alkalmazás.

Azon dolgoznak, hogy a személyes ügyintézést online megoldásokkal váltsák ki, minél több mindent lehessen ilyen formában bejelenteni, vagy hogy a városüzemeltetésnek online is be lehessen fizetni a közüzemi számlákat. Az elnök elmondása szerint

a cél az, hogy 2030-ra a legtöbb önkormányzati ügyintézést már online lehessen eszközölni, e-bejelentő honlap megalkotását is tervezik, hogy ne kelljen bejelentő lapokkal szaladgálni az önkormányzathoz.

A lakosok sétálnak az után, látnak valami problémát, és azonnal tudják jelezni is az önkormányzatnak. Ehhez a hivatalokban és a hivatali kollégák esetében is változásra lesz szükség, hiszen egyfajta szolgáltatói szerepkörbe lép át.

Dr. Szabó László, Bali Zoltán, Váradiné Dr. Szarka Angéla (b-j)
Fotó: Móricz-Sabján Simon

Váradiné Dr. Szarka Angéla, a Miskolci Egyetem Elektronikai és Informatikai Kutatóintézet igazgatója szerint az igazán nagy kérdés az, hogy a lakosság gondolkodásmódját mennyire tudják a smart megoldások felé terelni. Az okosvárosok kialakulásáért az energetika, a környezet, a biztonság és a közérzet témaköreire kell nagy hangsúlyt fektetnie a városvezetésnek és a közszolgáltatóknak. Kiemelte az okos energiamenedzsment rendszerek fontosságát, amelyek képesek arra, hogy nagy mértékben támogassák a lakosság döntéseit, és problémák megoldásában is segítséget nyújthat.

Olyan rendszereket kell az emberek kezébe adni, amelyek használata nem igényel különösebb tudást.

Sok területen lemaradásban van Magyarország a többi országhoz képest smart megoldások tekintetében, az e-közigazgatás azonban kiemelkedően jól működik, és elöl jár uniós összehasonlításban is. Kevés olyan rendszer van ugyanis, amely jelzi az állampolgárnak, ha közeleg a személyi igazolványának vagy az útlevelének a lejárati ideje – fűzte hozzá.

Önkormányzat applikáció okosváros Smart