Konferencia

Konszolidáció a vagyonkezelésben

Egyes termékcsoportokra fókuszáló egyedi alapkezelők megjelenése teheti izgalmasabbá a vagyonkezelési piacot.

Közös cél, hogy a lakosságnál lévő, hozamot nem termelő pénzvagyon egy részét a megtakarítások felé tereljük

– jelentette ki a „Vagyonkezelési piac jövője – indul a konszolidáció?” című előadásában Benczédi Balázs, az MKB-Pannónia Alapkezelő vezérigazgatója a Világgazdaság tőzsdekonferenciáján.

Jó hír, hogy a nemzeti bank, a és a pénzügyi kormányzat elkötelezett a tőkepiac fejlesztése irányában.

Kulcskérdésnek tartja – a pénzügyi közvetítők szemszögéből – Benczédi Balázs, hogy a lakosság kezében lévő pénzügyi megtöbbszöröződött az elmúlt tíz évben.

A múlt évre visszatekintve a szakember elmondta, 2018-ra stabil alacsony illetve és komoly mértékben emelkedő pénzügyi vagyon volt jellemző. Utóbb szerkezetével kapcsolatban elhangzott, hogy – mint az a BAMOSZ első negyedéves adatsorából kiderül –, a vagyonkezelési piac meglehetősen koncentrált. A kezelt pénzmennyiség több mint kétharmada van ugyanis alapkezelésben; 17 százaléka pénztári vagyonkezelésben, 5 százaléknyi része unit linked alapokban, 7 százaléka egyéb biztosítói vagyonkezelésben és 4 százaléka pedig egyéb portfoliókban található.

Benczédi Balázs, az MKB-Pannónia Alapkezelő vezérigazgatója
Fotó: Kallus György

Méretét tekintve az első negyedév végén az alapkezelők bruttó 9457,8 milliárd forintnyi vagyont kezeltek (nettó 8078 milliárd forint), ezt a 45 ezer milliárd forintnyi lakossági össz-pénzügyi vagyonnal érdemes összevetni. Van realitása annak Benczédi szerint, hogy a lakosságnál készpénz formában (gyakorlatilag a párnacihában) lévő 5-6 ezer milliárd forint megérkezzen a befektetési piacra, akár direkt, akár közvetítőkön (alapkezelők, pénztárak, biztosítók) keresztül.

Szerencsére stabil a piac és a makrogazdasági háttér – véli Benczédi – de a pénzügyi/befektetési közvetítők mégsem dőlhetnek hátra: sorra érkeznek nemzetközi szereplők a vagyonkezelési piacra, emellett pedig a megtakarítások terén új állami termékek jelennek meg hamarosan (nemzeti és nyugdíjkötvény).

Részben elindult már a vagyonkezelési piacon a konszolidáció, utalt a szakember a pénztárak területén végbemenő összeolvadásokra, megszűnésekre:

az elmúlt évtizedben folyamatosan csökkent a számuk, önkéntes nyugdíjpénztárból 37, egészségpénztárból 21 db, míg magánnyugdíjpénztárból 4 volt a piacon, 2018 végén.

A piacon várható változásokkal kapcsolatban elmondta, a nemzeti kötvény magas, 5 százalék feletti hozamot kínál majd éves alapon, emellett nagyon nehéz lesz labdába rúgni kockázatmentes, de még a hosszú lejáratú kötvényekkel is. Felértékelődik majd a szakmai tudás – véli az MKB-Pannónia Alapkezelő vezérigazgatója, emellett pedig a kockázatvállalás várhatóan nő, az aktívan kezelt termékek nyerhetnek teret.

Szakértelemre fókuszáló vagyonkezelők, vagyis egyes termékcsoportokra fókuszáló egyedi alapkezelők létrehozására is számít Benczédi Balázs: például létrejöhetnek csak ingatlanportfóliókat, vagy kötvény-befektetéseket kezelő vagyonkezelő cégek. Emellett egyes termékek eltűnhetnek: a likviditási-, illetve a kötvényalapoknál jelentős kiáramlás várható.

Benczédi Balázs vagyonkezelés VG-konferencia