Konferencia

A kormánynak tudatos pénzügyi döntésekben kell támogatnia az embereket

Az öngondoskodás, a felelős pénzügyi kultúra támogatását tartja fontosnak a kormány, ehhez pedig minél több lehetőséget kell biztosítani – mondta Gion Gábor a Megtakarítások, trendek – felelősen a jövőnkről! című konferencián.

A tavalyi évtől eddig nem látott mértékű 5,1 százalékos GDP-emelkedést produkált a magyar gazdaság – mondta Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára a Világgazdaság konferenciáján. Az államtitkár kifejtette, hogy a bruttó hazai termék növekedése alapvetően a beruházásoknak, illetve a fogyasztásnak köszönhető összhangban a munkaerő-piaci rekordadatokkal. A rendszerváltozatás óta Magyarországon először sikerült elérni a 70 százalékos foglalkoztatási rátát, amely az ország történetében mért legmagasabb érték.

Ezzel még csak a középmezőnyben vagyunk az uniós országok tekintetében, és úgy látjuk, hogy még mindig vannak aktivizálható korosztályok

– tette hozzá. Példaként említette a még aktív nyugdíjas korosztályt, amelynek tagjai az időskor ellenére szakértelmükkel, tapasztalataikkal helyt tudnának állni a munkaerőpiacon.

Gion Gábor elmondta, hogy korábban 2030-ra jelentősen érezhető gondokat prognosztizáltak a nyugdíjrendszer fenntarthatóságában, 2050-re pedig a rendszer összeomlásáról is beszéltek. Az államtitkár szerint a jelenlegi kormány a második pillér kivezetésével, a korhatár előtti nyugdíjak és a rokkantnyugdíjak felülvizsgálatával stabilizálta a rendszert.

Gion Gábor
Fotó: Kallus György

A nyugdíjasok életszínvonalának megőrzése és javítása érdekében tett intézkedések körében megemlítette többek között

  • az inflációhoz kötött nyugdíjemelést,
  • a nyugdíj-kompenzációt (a tervezettnél magasabb esetén),
  • a 2017 óta minden évben megállapított nyugdíjprémiumot,
  • vagy a saját jogú nyugdíjas munkavégzésének járulék-mentességét is.
  • Az államtitkár szerint a magyar kormány fontos stratégiáját képezi az idős, de aktív korosztály integrálása a munkaerőpiacra, illetve korosztályoktól függetlenül a pénzügyi tudatosság elmélyítése, az öngondoskodás szemlélet támogatása.

    A Pénzügyminisztérium tapasztalata szerint

    a jelenlegi kiszámítható gazdasági környezet és stabilitás elkényelmesíti az állampolgárokat, ellentétben a gazdasági válság idejével, amikor is sokkal többen átgondoltabban és tervezetten fogyasztottak, illetve takarékoskodtak.

    Ezért a minisztérium fontosnak tartaná, hogy az alaptanterv részét képezze a pénzügyi kultúra alapismereteinek a megismertetése is. Gion Gábor sikerként megemlítette, hogy a 2019-ben több mint kétszázezeren vettek részt a Pénz7 témahét nevű pénzügyi tudatosságot fejlesztő programon, amelyet kifejezetten az iskolás korosztály megszólítására rendeznek meg. „Összehasonlításképpen ez nagyobb szám, mint amennyit Németországban, Franciaországban, Olaszországban együttvéve értek el hasonló rendezvényekkel. Erre pedig büszkék lehetünk”– tette hozzá.

    Zárógondolatként elmondta, hogy az öngondoskodás és a felelős pénzügyi kultúra támogatását tartja fontosnak a kormány, ehhez pedig minél több lehetőséget kell biztosítani, és fontosnak szereplőként is be kell lépnie a piacra: a Plusszal is a befektetési lehetőségeket kívánta bővíteni a magyar állam.

    VG-konferencia Gion Gábor