Konferencia

Portfólióban érdemes gondolkodni

A megtakarításoknál magának a bankszámlapénznek is van relevanciája, ugyanis a szabad likviditásnak van egy pozitív képe.

A megtakarítások nyilvánvalóan fontosak a bankoknak is, de nem feltétlenül csak a banki kötvényekre kell gondolni, hanem értékpapírokra is, vagy éppen az állampapírokra – mondta Vasas Norbert, a CIB Bank Zrt. vagyonkezelési üzletág vezetője a Világgazdaság „Megtakarítási trendek – Felelősen a jövőnkről!” című konferenciájának kerekasztal-beszélgetésén. Lencsés Gyula, a Raiffeisen Befektetési Alapkezelő portfólió menedzsere ehhez hozzátette, hogy a hitel/betét mutatókat nézve azok jelenleg alacsonyabbak, mint 2008 előtt voltak, „likviditás szempontjából nagyon jól néz ki a magyar bankszektor”.

Lencsés Gyula szerint a megtakarításoknál magának a bankszámlapénznek is van relevanciája, ugyanis a szabad likviditásnak van egy pozitív képe, ha nem várt kiadásról van szó, vagy ha jó vételi lehetőséget keresek – ezekre érdemes lehet számlapénzt tartani. Az ugyanakkor más kérdés, hogy ennek milyen költsége van, illetve az alternatív eszközökben milyen hozamokat lehet elérni, de mindezekkel együtt úgy véli, hogy a számlapénz kívánatossá vált az elmúlt időszakban, felértékelődött a szerepe.

Vasas Norbert, a CIB Bank Zrt. vagyonkezelési üzletág vezetője és Lencsés Gyula, a Raiffeisen Befektetési Alapkezelő portfólió menedzsere Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A kamathelyzet miatt a megtakarítási számlák hozama nagyon alacsony, ami nem teszi ezeket vonzóvá – fogalmazott Vasas Norbert. Szerinte a különböző ösztönzők bekapcsolása segíthet azon, hogy ez működjön, nagyobb kötésszám legyen. Ha lakáscélra tesz valaki félre 4-5 évre, az még belátható, de ha nyugdíjas éveire kíván félretenni, ami adott esetben még 40 év, akkor azt nehezen látják maguk előtt – tette hozzá.

Ha vannak konkrétumok, az ügyfelek nagyobb valószínűséggel tesznek félre – mondta Lencsés Gyula. Ugyanis azáltal, hogy ezt a problémát, hogy mire is tesznek félre – gyerekek oktatására, nyugdíjcélra, vagy épp jövőbeni egészségügyi kiadásokra –, látják maguk előtt, nagyobb az esélye az öngondoskodásnak.

Vasas Norbert szerint,

ha portfóliót építünk, akkor hosszú távon sokkal nagyobb vagyonra tehetünk szert.

„Tehát érdemes részvényeket is tenni a portfólióba” – tette hozzá.

Lencsés Gyula elmondta, hogy az állampapír-értékesítésben azt tapasztalják, hogy a magasabb megtakarítással rendelkezők fektetnek inkább állampapírba fektettek be.

VG-konferencia megtakarítások