Kézműves csirkefarhát nem létezik
Nem létezik kézműves csirkefarhát. Az ágazatnak gyorsan és sokat kell termelnie, így nélkülözhetetlenek lesznek a jövőbeni beruházások az ágazatban – mondta Csorbai Attila a Világgazdaság Beruházási kényszer az agráriumban című konferenciáján. A Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója hozzátette,
az ágazatnak új támogatási mechanizmusokra is szüksége lesz a jövőben, mint ahogyan a szakma nagyobb lobbierejére, és az unióba érkező import folyamatos ellenőrizése sem kerülhető meg.
Manapság nem azok a szakértők a véleményadók, akik tanulták a szakmát, hanem a „sarlatánok”, akik ismertebbek és sokkal hangosabbak társaiknál – közölte. Egy példát is hozott: a ketreces tartás felszámolása most roppant népszerű téma, ugyanakkor arról senki nem beszél, hogy az mennyibe kerül majd.

Fotó: Kallus György
Elmondása szerint az afrikai sertéspestis komoly hatással volt a hazai baromfipiacra, ma már mindenki meg tudja mondani, hogy az ázsiai állomány mennyivel fog csökkenni. Egyes becslések szerint a probléma rendkívül jelentős lehet (a sertésállomány 50 százaléka veszhet el), s a helyzetet az amerikai–kínai kereskedelmi háború is pörgeti.
A kérdés, hogy az ázsiaiak a kieső sertést milyen termékekkel pótolják majd
– hangsúlyozta Csorbai Attila. A sertésprobléma megoldásával kapcsolatban elmondta, sokan a legolcsóbbnak egy gyors vakcina kifejlesztését látják, de ehhez 2-3 év kellene, ami hosszú idő. Mások szerint meg kellene változtatni az ázsiai termelési rendszert, hogy ne törjön ki egy újabb járvány. A legtöbben viszont úgy vélik, hogy aggodalomra nincsen ok, hiszen a baromfihús termelést felfuttatja majd a sertéságazat válsága – mondta Csorbai. Hozzátette, ez már meg is történt, csak éppen nem a tiszta húst adjuk el Keletre, sokkal inkább a baromfihulladékot, amivel viszont biztosan nem fog megemelkedni a hazai baromfipiac. A szakember az európai baromfipiacról szólva kifejtette:
a termelés az Európai Unióban folyamatosan bővül, a probléma ott van, hogy ennek egy jó része valamilyen harmadik országba kerül. Az elmúlt 15-20 évben a baromfifogyasztás ugyanakkor nő az unióban, amit főként a mellfilé piaca generál.
A konkurens országokról megjegyezte, hogy Lengyelország vált a legnagyobb baromfitermelő országgá, míg Magyarország a mezőny első felében foglal helyet.


