Konferencia

Süli János: Paks II. 7,35 százalékos profitot hozhat Magyarországnak

A miniszter szerint a beruházással 17 millió köbméter szén-dioxidot spórolunk meg.

Nagyot nőtt a lakosság energiaigénye az elmúlt években, idén január 23-án csúcsot döntött, ami azt jelenti, hogy megdőlt a valaha mért legnagyobb, 6926 megawatt teljesítmény, december 5-én 7105 megawattot mértek.

Az elmúlt 6 évben 800 megawattal emelkedett a csúcsigény, és januárhoz képest 2,5 százalékos növekmény volt ezen a területen

– mondta Süli János, a Paks II. beruházásért felelős tárca nélküli miniszter a Világgazdaság Energiastratégia 2019 című konferenciáján.

A miniszter elmondása szerint az atomerőmű fontosságát az is alátámasztja, hogy

ha megvalósulnak a bejelentett, 4000-7000 megawatt körüli naperőmű kapacitások, szükség lesz arra, hogy időjárástól függetlenül is lehessen ezt a megemelkedett kapacitás szintet biztosítani.

Továbbá a klímakövetkezmények mellett számolni kell a gazdaságossággal és a fenntarthatósággal is, hiszen a lakosság és az ipar egyaránt olcsó villamosenergiát vár időjárástól függetlenül.

A Paks II. beruházásról elmondta,

92 százalék feletti kihasználtsági tényezővel számolnak az új blokkok esetében, mert 18 havonta lesz tervezett leállás.

Süli János
Fotó: Kallus György/VG

Szeptember végén megkapták a műszaki terveket, aminek a módosított határideje október 2-a. A módosításra azért volt szükség, mert az eredeti határidő tarthatatlan volt az Európai Bizottság 16 hónapon át tartó vizsgálata miatt.

A tervek megvannak, és a jövő év június 30-án adják be a létesítési engedély iránti kérelmet, amelyet 2021 szeptemberében kaphatnak meg leghamarabb a beruházók.

Már megkezdődtek az egyéb műtárgyak, épületek és utak építése, ezekből összesen 119 van. Az új blokk létesítéséhez szükség lesz egy 18 hónapos igényű földmunkára, amelyet szeretnének minél hamarabb elkezdeni, még azelőtt, hogy megkapnák a főépület létesítési engedélyét. Ehhez arra van szükség, hogy a létesítési engedély után 3 hónappal adják be a földkitermelési engedély iránti kérelmet, így lehetőség lesz arra, hogy 2021. januárban el lehet kezdeni a földmunkát.

A miniszter elmondása szerint a finanszírozási szerződést is módosítani kell, amelyet természetesen Brüsszelben jóvá kell hagyni, ahogy ez az eddig mindhárom módosítás esetében megtörtént. Ez arról szól, hogy

a kölcsön visszafizetését 2026-ban kellene megkezdeni, ezt a határidőt szeretnék tolni, hogy csak akkor kezdődjön meg a törlesztés, amikor a blokk elkezd termelni.

Erről a módosítási tervezetről a parlament fog dönteni. Azt is elmondta, hogy a beruházás során összesen 110 számlát fognak kifizetni, eddig 18 számlát már kiegyenlítettek, a legutóbbi 6 darab számlát, 57 milliárd forint értékben decemberben.

Brüsszel megállapította, hogy gazdaságos lesz a Paks II. beruházás, és ezt még úgy állapította meg, hogy 5 euró volt egy széndioxid-kvóta, ami most 25-30 euró, tehát ez még nyereségesebbé teszi más erőművekhez képest is

– emelte ki Süli János. Hozzátette, a brüsszeli bizottság 7,35 százalékos profitot számolt, vagyis ennyit fog hozni Magyarországnak az erőmű a teljes 60 éves élettartama alatt. Az is elfogadta már az EU, hogy a klímavédelmi célok atomenergia nélkül nem megvalósíthatók,

csak Paks II.-vel 17 millió köbméter szén-dioxidot spórolunk meg,

ekkora lenne ugyanis a széndioxid-kibocsátás, ha hagyományos erőművekkel állítanánk elő ennyi energiát.

MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Süli János paksi bővítés