Izrael előzetesen jóváhagyta az Egyesült Államok által közvetített, a Libanonnal közös tengeri határ kijelöléséről szóló megállapodás tervezetét, amely a vitatott földközi-tengeri gázlelőhelyeken való haszon megosztásához vezethet – közölték vasárnap.
 

Israeli Prime Minister Lapid in Germany
Fotó:  Bernd von Jutrczenka / AFP

Az ellenséges országok közötti konfliktus egyik forrásának hatástalanítása és a megegyezés felé közeledés reményében Amos Hochstein amerikai megbízott a múlt héten nyújtotta be az új javaslatot, amely megnyitná az utat a tengeri gázkitermelés előtt.


Az évek óta tartó, akadozó diplomáciai érintkezések után a megállapodás közelebbinek tűnik, mint valaha. Jóllehet Bejrút a 10 oldalas tervezetet –amelynek részleteit titokban tartják – még nem fogadta el, az Irán által támogatott Hezbollah mozgalom szombaton „nagyon fontos lépésnek” nevezte. Nabih Berri libanoni parlamenti elnök, a Hezbollah befolyásos szövetségese szintén „pozitívnak” minősítette.

A tervezet végleges izraeli jóváhagyása még ugyanakkor jogi felülvizsgálatra vár – közölte Jair Lapid miniszterelnök a kabinet heti ülésén.
 

A javaslat teljes mértékben megőrzi Izrael nemzetbiztonsági érdekeit, valamint gazdasági érdekeinket

– fűzte hozzá.

A megállapodás tervezete szerint a vitatott Qana-kutatási területen egy libanoni engedéllyel rendelkező vállalat termelné ki a földgázt, amelynek bevételeiből Izrael is részesülne.

„Nem ellenezzük a libanoni gázmező fejlesztését, amelyből természetesen megkapnánk a nekünk járó díjakat” – mondta. 

Egy ilyen mező gyengítené Libanon Irántól való függőségét, visszaszorítaná a Hezbollahot, és regionális stabilitást hozna.

A centrista Lapid ügyvezető kormányt vezet a november 1-jei választások előtt. Kihívója, a konzervatív Benjamin Netanjahu volt miniszterelnök azzal érvelt, hogy a libanoni megállapodás a Hezbollah javára válhat, és azzal vádolta Lapidot, hogy megkerüli a parlamenti ellenőrzést.
Netanjahu vasárnapi tweetjében utalt rá, hogy újraválasztása esetén boríthatja az alkut:

Nem tekintjük kész helyzetnek az esetleges megállapodást

– írta.

Gideon Saar, Lapid igazságügyi minisztere elismerte, hogy az ilyen alkuk általában a Knesszet elé kerülnek. Saar azonban a Kan rádiónak azt is elmondta, hogy vannak kivételes esetek, amikor – az igazságügyi miniszter beleegyezésével – felmentést adhatnak.

Az Izrael ellen évtizedek óta harcoló Hezbollah szemében ugyan továbbra is vörös posztó a zsidó állam, de mivel a libanoni gazdaság egyre nagyobb bajban van, ígéretet tett rá, hogy betartja, amibe Bejrút a közvetített tárgyalásokon beleegyezik.

Támogatjuk a libanoni álláspontot, hogy megvédjük a tengeri határaink kijelöléséhez és a földgázunkba való befektetéshez való jogunkat

 – idézte a libanoni Nemzeti Hírügynökség Mohammad Raad magas rangú Hezbollah-tisztviselőt.