Az Európai Gépjárműgyártók Szövetségének csütörtöki adatai szerint az Európai Unióhoz tartozó országokban az autókereskedők 12 százalékkal több személygépkocsit hoztak forgalomba, mint 2021 októberében. Ám ez a 745 855 darabos értékesítés csaknem 290 ezerrel marad el a 2019. októberi, járvány előtti szintektől. 

VW dealership
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A régió valamennyi kulcsfontosságú piaca pozitívan járult hozzá a múlt havi növekedéshez, négyből három két számjegyű növekedést könyvelhetett el: Németország (16,8 százalék), Olaszország (14,6) és Spanyolország (11,7). A francia piac szerényebb, de még mindig stabil teljesítményt nyújtott 5,5 százalékos növekedéssel. 

Újautó-értékesítések változása Európában
 

Az év első 10 hónapját nézve az EU új személygépkocsi-regisztrációi továbbra is negatív tartományban maradtak (az elmaradás a tavalyi bázisidőszakhoz képest 8 százalék), mivel a közelmúltbeli javulás nem volt elegendő az idén január és július közötti negatív trend ellensúlyozására. A régió négy legnagyobb piaca közül Olaszországban volt a legnagyobb a visszaesés (13,8 százalék), amelyet Franciaország, Spanyolország  és Németország követett.