Nemzetközi gazdaság

Forradalmi változásokon ment keresztül Kína Hszi Csin-ping alatt

Az ázsiai nagyhatalom az elmúlt tizenkét évben forradalmi változásokon ment keresztül. S bár a Hszi Csin-ping keze alatt dübörgő kínai gazdaság a közelmúltban veszített valamennyit a lendületéből, továbbra is a Nyugat legerősebb versenytára maradt.

Amióta 2012-ben átvette az ország irányítását, Hszi Csin-ping elnök Kína történelmének egyik legerősebb vezetőjévé vált, keze alatt a gazdaság soha nem látott méretűre növekedett. S bár az elmúlt években hazája egyre súlyosabb problémákba ütközött, az általa kitűzött célok mit sem vesztettek a magasztosságukból.

(240202) -- TIANJIN, Feb. 2, 2024 (Xinhua) -- Chinese President Xi Jinping, also general secretary of the Communist Party of China Central Committee and chairman of the Central Military Commission, waves to the crowd while visiting an ancient cultural street in north China's Tianjin Municipality, Feb. 1, 2024. Xi visited people in the northern city of Tianjin ahead of the Spring Festival and made an inspection tour in Tianjin from Thursday to Friday. (Xinhua/Xie Huanchi) (Photo by Xie Huanchi / XINHUA / Xinhua via AFP) kína Hszi Csin-Ping
Hszi Csin-ping vezetésével Kína valódi nagyhatalommá változott, jövője azonban még bizonytalan / Fotó: Hszie Huan-csi / Hszinhua / AFP

A Kínai Kommunista Párt márciusban tartott évértékelő ülésén Li Csiang miniszterelnök a beszédében rengetegszer megemlítette Hszit mint az ország legfőbb vezetőjét, aki a kormány és a nép élén, a növekedés és a külpolitikai sikerek mögött állva globális hatalmat faragott az országból.

A kínai elnök körüli személyi kultusz annak az évtizedes politikai és gazdasági munkának köszönhető, amellyel az ország fejlődését és nemzetközi erejét is többszörösére növelte.

E heti európai útján Hszi nyugati szövetségeseket és partnereket keres, akiket elcsábíthat Kína legnagyobb versenytársának, az Egyesült Államoknak a befolyása alól, miközben hazája külföldi megítélésén is igyekszik javítani. Ám hiába próbál nagyobb szeletet kihasítani magának a világból, és megnyerni a kereskedelmi háborút Washingtonnal szemben, belföldön egyre sürgetőbb problémákkal kell szembenéznie, amelyek megoldása nélkül sutba vághatja az elmúlt tizenkét évet.

Kína hatalmas gazdasága ugyanis lelassult. Az elhúzódó ingatlanválság, amelyet a szigorú Covid-ellenőrzés évei súlyosbítottak, megingatta a fogyasztói bizalmat. A gyenge globális kereslet, az öregedő népesség és a csökkenő árak sem segítenek. Mindez felveti a kérdést, hogy Kína mostanra megelőzi-e az USA-t a világ legnagyobb gazdaságaként, amire néhány évvel ezelőtt még széles körben számítottak.

Ez azonban Pekinget kevésbé aggasztja, mint a külföldi elemzőket, mivel a kormány első számú célja a „minőségi fejlődés”, vagyis az innovatív csúcstechnológiára épülő, fenntartható növekedés, szemben a korábbi évtizedek adósságvezérelt bővülésével.

Az új korszak alapelveként fenn kell tartani a magas színvonalú fejlődést, minden fronton végre kell hajtani ezt az új fejlesztési filozófiát, és javítani kell gazdaságunk minőségét, valamint észszerű keretek között elő kell mozdítani a növekedést

– jelentette ki Hszi egy tavaly decemberi beszédében, ahol a gazdaság új alapjairól és Kína jövőjéről beszélt, amelynek szerinte 2025-re „magas jövedelmű” országgá kell válnia. Az adósságalapú növekedéstől való leválás azonban eddig komoly következményekkel járt.

Kína a pénzügyi kockázatokat az ingatlanpiaci buborék kipukkasztásával és a helyi önkormányzatok adósságleépítésre való ösztönzésével próbálja csökkenteni. A 2020-ban bevezetett politikája ugyan megállította a féktelen spekulációt és megfizethetőbbé tette a lakásokat, de számos fejlesztőt csődbe sodort, ami hozzájárult a lakáskereslet csökkenéséhez.

Összeomlás szélén a kínai tovább szakadnak a lakásárak

Az állami támogatások csak néhány városban növelték a keresletet.

Ez az összeomlás azt jelenti, hogy az egykor a földeladásokra támaszkodó helyi hatóságoknak most egyre nagyobb kölcsönöket kell felvenniük, vagy alternatív bevételi forrásokat kell találniuk. A csökkenő ingatlanárak pedig valószínűleg a fogyasztók egy részét is elszegényítik.

A nemzeti statisztikai hivatal szerint 2023-ban a hetven legnagyobb kínai városban az új lakások ára 1 százalékkal csökkent, míg a használt lakások ára több mint 3 százalékkal esett vissza.

kína Hszi Csin-ping
A kínai ingatlanszektor összeomlása hatalmas csapást mért a gazdasági növekedésre / Fotó: Pedro Pardo

 

Hszi alatt gazdagabbak lettek a kínaiak

A jövedelmek egyéni szinten jelentősen megemelkednek, a közelmúltbeli defláció köszönhetően pedig a kínai fogyasztók nem szembesülnek azzal a megélhetési válsággal, amely a világjárvány óta számos fejlett gazdaságot sújtott. A feszült és az alacsony bizalom miatt azonban az emberek nem szívesen költenek, hanem inkább több pénzt takarítanak meg.

A jövedelmi különbségek is egyre nőnek, annak ellenére, hogy a kínai elnök ígéretet tett a igazságosabb elosztására a „közös jólét” jelszava alatt.

Bár Kína 2020-ra megszüntette az abszolút szegénységet, 2035-re közepesen fejlett országgá kíván válni. Mivel azonban a növekedés várhatóan tovább lassul, ezeket a célokat nehezebb lesz elérni.

Eközben a kínai márkák világelsővé váltak az elektromos járművek terén, és 2022-ben a világszerte eladott elektromos járművek mintegy fele innen származott. Az ázsiai ország 2023-ban több napelemet telepített, mint a világ többi része összesen, és rekordmértékben növelte szélenergia-kapacitását.

Lehet, hogy sokkal sikeresebb a keleti nyitás, mint eddig gondoltuk

Több mint tíz évvel ezelőtt hirdette meg a keleti nyitás politikáját a magyar kormány azzal a céllal, hogy oldja a gazdaság egyoldalú függését az európai piacoktól. Bár elmozdulás azóta is alig látható a külkereskedelmi termékforgalomban, a valóságban több jel utal arra, hogy a reexport miatt eredményesebb lehet a keleti nyitás.

Peking nagy reményeket fűz ezekhez a zöldágazatokhoz, hogy a növekedés motorjaként pótolni fogják az ingatlanpiac által hagyott űrt. Azonban az ország elmarad a kormány szén-dioxid-kibocsátás és az energiafelhasználás intenzitásának csökkentésére vonatkozó 2025-ös céljaitól.

Ráadásul a kínai beruházások egyre kevésbé vonzók a hazai és nemzetközi befektetők számára. Az ország tőzsdéje az egyik legrosszabbul teljesítő piac világszerte, az elmúlt három évben folyamatosan esett.

A legutóbbi összeomlás 7 ezermilliárd dollárt törölt le a részvények értékéből a 2021-es csúcs óta, ahogy a bizalmi válság elszabadult.

S miközben a legfelsőbb vezetők válsághelyzetbe kapcsoltak, hogy megállítsák a vérzést, a befektetők továbbra is konkrét válaszokat várnak a lassuló kínai gazdaság hosszú távú egészségi állapotáról. A külföldi vállalkozások Kínába irányuló közvetlen befektetései tavaly az 1990-es évek eleje óta a legalacsonyabb mértékben nőttek, mivel Peking erőfeszítései, hogy a koronavírus-járvány után visszacsalogassa a tengerentúli cégeket, egyelőre kudarcot vallanak.

Az emberek bizalma a legnagyobb hajtóerő számomra, hogy előre haladjak, és ez egyben nagy felelősség is a vállamon

– jelentette ki a kínai vezető egy 2023. márciusi beszédében, s a közvélemény-kutatások is alátámasztják, hogy az emberek körében magas szintű az elégedettség a kormánnyal kapcsolatban. A közelmúlt gazdasági problémái azonban a lakosság bizalmát is megrengették.

A hivatalos fogyasztói elégedettségi adatok 2022 áprilisában összeomlottak, amikor Sanghajban zárlatot rendeltek el, és a gazdaság visszaesett, s bár a tavaly hivatalosan 5,2 százalékkal nőtt, a pánik előtti bizalmi szintek nem tértek vissza.

A növekvő problémák miatt egyre több kínai vándorol ki, legálisan vagy illegálisan, augusztus óta pedig a tüntetések száma is emelkedett– főleg a munkaügyi viták miatt –, míg a tőzsdei gyengeségek ritka kirohanásokat váltottak ki a közösségi médiában.

Ilyen a Mao-korszaki nagy éhség óta nem volt: csökkent Kína népessége

Nem sok jót jelent a népesség csökkenése egy olyan országban, ahol a lakásépítés adja a belső kereslet oroszlánrészét. Ráadásul az ingatlanpiac évek óta gyengélkedik.

Kína népessége 2023-ban gyorsabb ütemben csökkent, mivel a születések száma rekordalacsony szintre esett, felgyorsítva a hosszú távú kihívásokat jelentő demográfiai változást.

Peking mintegy egy évtizede próbálja arra ösztönözni az embereket, hogy több gyermeket vállaljanak , de ez egyelőre nem járt sikerrel, a társadalom pedig öregszik. A termelésnövekedést az is akadályozza, hogy a kormány nem tudott támogatást szerezni a emeléséhez.

A diplomáciában Peking ismét irányt váltott

A kínai kormány az elmúlt években visszavett a Hszi első éveiben elterjedt, erőszakosabb külföldi retorikájából, a békésebb kommunikáción keresztül pedig több nagy nemzetközi vitát is elsimított. Még fő riválisával, az USA-val is sikerült stabilizálnia a kapcsolatait.

Mégis, Oroszországnak az ukrajnai inváziót követő támogatása ártott Kína hírnevének Európában, miközben regionális feszültségek vannak a Fülöp-szigetekkel és Japánnal.

Mindez, valamint az innen kiinduló világméretű járvány következményei hozzájárultak ahhoz, hogy Peking megítélése sokat romlott Nyugaton. A világ többi részén azonban – főleg, ahol az új selyemúton keresztül infrastrukturális beruházásokat hajtanak végre – Kína továbbra is könnyen talál új partnereket.

(240426) -- BEIJING, April 26, 2024 (Xinhua) -- Chinese Foreign Minister Wang Yi, also a member of the Political Bureau of the Communist Party of China Central Committee, holds talks with U.S. Secretary of State Antony Blinken in Beijing, capital of China, April 26, 2024. (Xinhua/Liu Bin) (Photo by LIU BIN / XINHUA / Xinhua via AFP) kína hszi csin-ping
A kínai diplomácia finomabbá vált az utóbbi években, ám ez a geopolitikai feszültségeken alig csökkentett / Fotó: AFP

Kína hadserege egy nagy, de rosszul felszerelt haderőből – amely a Vietnám elleni 1979-es háborúban kudarcot vallott – átalakult egy szervezett, modern hadsereggé, amely még az Egyesült Államoknak is kihívást jelenthet.

Átfogóan meg kell erősítenünk a néphadsereget, ezzel alátámasztva nemzetközi befolyásunkat, és biztosítanunk kell, hogy a fegyver csöve mindig a párt parancsának engedelmeskedjen

– jelölte ki Hszi az ország katonai céljait 2022-ben.

A hivatalos védelmi költségvetés legalább 2008 óta a GDP kevesebb mint 2 százalékát teszi ki, ám a gazdaság növekedésével ez több pénzt jelentett egy modern hadsereg számára, amely bővíti haditengerészetét, légierejét és rakétaerejét, valamint állítólag a nukleáris fegyvereinek a számát is. Ez fokozottan fenyegeti Tajvant, amelyet Kína a területének részének tekint.

Hszi Csin-ping szép csendben ütőképesebbé tette a kínai hadsereget

A legérzékenyebb posztokon váltott főtiszteket, és nem verte nagydobra Hszi Csin-ping. Elemzők szerint a kínai elnök ezzel demonstrálja, hogy még saját embereinek az eltávolítása árán is elkötelezett a hadsereg ütőképessége és fejlesztése iránt.

 

 

Hszi Csin-ping kínai ingatlanpiac peking Kínai Kommunista Párt kínai gazdaság
Kapcsolódó cikkek