Kína próbál több külföldi befektetést és szakértelmet az országba csábítani, a kereskedelmi miniszter helyettese ezért hétfőn megígérte, hogy nem fognak különbséget tenni a vállalatok között, egyforma elbánásban részesítik mindegyiket.

CHINA-BEIJING-CHINA DEVELOPMENT FORUM 2024 (CN)
Nagy az érdeklődés, több mint száz külföldi vállalatvezető vesz részt a Kínai Befektetési Fórumon / Fotó: AFP

„Kína teljes mértékben garantálja a nemzeti elbánást a külföldi vállalatok számára, hogy közülük többen fektethessen be az országban nyugodtan és bizalommal telve” – jelentette ki Kuo Ting-ting a pekingi Kínai Fejlesztési Fórumon.

A Reuters tudósítása szerint Kuo 

nem bocsátkozott részletekbe azzal kapcsolatban, hogy pontosan mit jelent a „nemzeti elbánás”,

illetve hogy az azonos elbánás megfelel-e majd Világkereskedelmi Szervezet (WTO) alapelveinek.

Évek óta panaszkodnak a hátrányos megkülönböztetésre

A hírügynökség azonban emlékeztetett, hogy a nyugati cégek évek óta panaszkodnak arról, milyen nehéz hozzáférni a világ egyik legnagyobb fogyasztói piacához és az alapanyagok és alkatrészek alapvető fontosságú globális ellátójához. A nyugati kormányok is gyakran róják fel Pekingnek a „gazdasági kényszerítést”, a vállalatok közül pedig egyre többen fontolgatják az ellátási láncaik „kockázatmentesítését” Kínától és a kivonulást a világ második legnagyobb gazdaságából.

Xinhua Headlines: China rolls out measures to boost economic recovery, confidence
A külföldi vállalatok nem akarnak kimaradni a világ egyik legnagyobb fogyasztói piacáról / Fotó: AFP

A széles körű kémkedésellenes törvény, a tanácsadó és átvilágító cégek elleni razziák tovább hűtötték a külföldi alapok beáramlását. A beáramló közvetlen külföldi befektetések tavaly 8 százalékkal csökkentek. Rontják a befektetői hangulatot a geopolitikai feszültségek, elsősorban az Egyesült Államokkal fennálló kapcsolat romlása is, amelynek részeként Peking szakít az AMD-vel és az Intellel, de a csipháború még tovább eszkalálódhat.

A világ minden tájról várják a befektetőket

Válaszul Kína fokozta erőfeszítéseit a külföldi befektetők aggodalmainak kezelésére, ígéretet tett a külföldi vállalatok jogainak védelmére, piacának további megnyitására. Kuo most azt is hangsúlyozta, hogy határozottan meg fogják védeni a többoldalú kereskedelmi rendszert, amelynek középpontjában a WTO áll.

A hétvégén Li Csiang miniszerelnök is arról beszélt, hogy 

Peking folytatja első osztályú üzleti környezet kialakítását,

és szívesen fogadja a befektetőket a világ minden részéről.

Krisztalina Georgieva, az IMF vezérigazgatója szerint Kína válaszúthoz érkezett / Fotó: AFP

Ezt a pozitív hangnemet folytatta hétfőn Csin Zsuan-long ipari és informatikai miniszter is, aki bejelentette, hogy Kína teljes mértékben fel fogja oldani a külföldi befektetések korlátozását a feldolgozóiparban, és elmélyíti az együttműködést minden ország cégével, hogy innovációval, valamint a külföldi cégek szakértelmének felhasználásával korszerűsítse ellátási láncait.

Kína válaszút előtt áll

„Kína erőteljesen elő fogja mozdítani a tudományos, a technológiai és az ipari innováció mélyreható integrációját, és ösztönözni fogja a külföldi befektetésekkel rendelkező vállalatokat, hogy kutás-fejlesztési központokat hozzanak létre” – mondta Csin.

Visszahúzza a kínai gazdaságot a gyenge fogyasztói kereslet / Fotó: AFP

Az érdeklődés pedig változatlanul nagy Kína iránt, az évente megrendezett fórumon a hét vége óta több mint száz külföldi vállalatvezető vet részt, köztük olyan széles körű kínai beszállítási lánccal rendelkező cégek képviseletében, mint az Apple és a Siemens.

Beszédet mondott a hét végén Krisztalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója is, aki azt hangsúlyozta, hogy Kína útelágazáshoz érkezett, és el kell döntenie, hogy a múltban bevált politikára támaszkodik-e, vagy újra „feltalálja magát”, hogy képes legyen megkezdeni a minőségi növekedés új korszakát.

Elemzők szerint Pekingnek valami mindenképpen tennie kell, hogy el tudja érni az idei évre célul kitűzött 5 százalék körüli gazdasági növekedést, és átalakítsa a fejlesztési modellt, hogy ellensúlyozza az elhúzódó ingatlanválság , a magas önkormányzati és a gyenge fogyasztói kereslet okozta visszahúzó erőt.