Kína 137,22 milliárd dollár (több mint 48 ezermilliárd forint, vagyis nagyságrendileg a teljes magyar államadósság) forrást biztosítana az felpörgetéséhez. A kínai központi bank (PBOC) a pénzeszközöket szakaszosan, a bankokon keresztül juttatná el a háztartásokhoz lakásvásárlásra. Források szerint a tisztviselők speciális hitelek mellett a biztosítékkal fedezett jegybanki hitelnyújtást is fontolóra veszik a lehetőségek között.

A Real Estate Complex Construction in Huai 'an
Fotó: AFP

A biztosítékkal fedezett jegybanki lehetővé teszi a nemzeti banknak, hogy a kereskedelmi hitelezőkön keresztül forrásokat biztosítson a nyomornegyedek felújítását végző ingatlanfejlesztőknek. A fejlesztők a pénzből földet vásárolhatnak a helyi önkormányzatoktól, amelyek a kapott összegből támogatást nyújtanak azoknak a háztartásoknak, amelyeknek a régi otthonait lebontották, 

hogy újonnan épített vagy meglévő lakásokat vásárolhassanak, ami növeli a keresletet.

A terv He Lifeng miniszterelnök-helyettes új kezdeményezésének része és jelentős előrelépést jelentene a hatóságok azon erőfeszítéseiben, hogy mérsékeljék az elmúlt évtizedek legnagyobb ingatlanpiaci visszaesését, amely a gazdasági növekedésre és a fogyasztói bizalomra is rányomta a bélyegét – írja a Bloomberg.

A piac komolyan aggódik az ország legnagyobb ingatlanfejlesztőinek pénzügyi állapota miatt, miután sokan nem teljesítették a kötvényeik kamatkifizetését. A fejlesztők adóssággondjai befejezetlen házakat és kifizetetlen beszállítókat eredményeztek. Az Evergrande például 2021-ben bekövetkezett csődje óta a túlélésért küzd. A cég nem tud új kötvényeket kibocsátani, mivel a legnagyobb hazai leányvállalata, a Hengda Real Estate ellen vizsgálat indult, volt vezérigazgatóját pedig letartóztatták.

Egy bermudai bíróság néhány hete elrendelte az Oceanwide Holdings, egy másik nagy fejlesztő felszámolását, miközben a Country Garden is az összeomlás szélére került. A lakásárak augusztusban már tíz hónapja mérséklődtek, elsősorban a kisebb városokban. A tél beköszöntével pedig a lakáseladások szezonálisan tovább lassulnak, vagyis a fejlesztőkhöz még kevesebb pénz áramlik, miközben hatalmas adóssággal rendelkeznek.

Ingatlanválság Kínában, már a Moody’s is kongatja a vészharangot

A Moody’s hitelminősítő is megkongatta a vészharangot a válság sújtotta kínai ingatlanszektort illetően, és stabilról negatívra minősítette a kilátását. A hitelminősítő szerint a szerződéses eladások körülbelül 5 százalékos csökkenése várható Kínában a következő hat-tizenkét hónapban, és az ingatlanvásárlások fellendítését célzó kormányzati intézkedések valószínűleg rövid és alacsony hatásúak lesz.