BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
orosz gáz kína

Oroszország lett Kína legnagyobb LNG-beszállítója

A Gazprom mintegy 2,5 milliárd köbmétert exportált februárban. Oroszország ezzel megelőzte Türkmenisztánt, amely termelése az utóbbi hónapokban jelentősen visszaesett.

Az orosz Gazprom 2024 februárjában Kína legnagyobb vezetékes földgázszállítójává vált, megelőzve az évek óta vezető Türkmenisztánt – írta az Azerbaycan24.

orosz gáz kína
Oroszország megelőzte Türkmenisztánt, mint Kína legnagyobb LNG-beszállítója / Fotó: AFP

A kínai vámügyi főigazgatóság tájékoztatása szerint a Gazprom 2024 februárjában 2,5 milliárd köbméter földgázt exportált Kínába, szemben Türkmenisztán 2,4 milliárdjával.

Az orosz előretörés azonban elsősorban nem saját exportjuk növekedésének, hanem versenytársuk lemaradásának volt köszönhető.

A világ negyedik legnagyobb földgáztartalékával rendelkező Türkmenisztán napi termelése ugyanis a 2024. januári 89 millió köbméterről februárban mintegy 82 millió köbméterre csökkent, ez pedig az európai ellátást is veszélyeztetheti. A kínai gázimport pedig a közelmúltban jelentősen lecsökkent, mivel egy másik fontos közép-ázsiai partnere, Üzbegisztán idén februárban felfüggesztette az energiaszállítmányokat.

Megszületett a nagy orosz–kínai gázmegállapodás

Oroszország jelentősen növelte exportját Kínába. Moszkva erősíti a távol-keleti útvonalon történő gázszállítást.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.