Radikális fejcseréket hajtott végre Hszi Csin-ping elnök hadseregének legragyogóbb feltörekvő csillagai között. Így például leváltott két tábornokot, akik a műholdak indítását és a humán űrmissziókat felügyelték. Kirúgott egy admirálist, aki segített megszilárdítani Peking jelenlétét a vitatott dél-kínai-tengeri térségben; és egy rakétaparancsnokot, aki felkészítette Kínát egy esetleges nukleáris háborúra való reagálásra.

Fotó: AFP

Összesen kilenc magas rangú kínai katonai vezetőt távolított el – hirtelen és hivatalos magyarázat nélkül váltotta le őket. A The New York Times értékelése szerint a háttérben a korrupció visszaszorítása, valamint hatalmának és befolyásának megszilárdítása áll. A történet októberben kezdődött, amikor szintén váratlanul gyorsan elbocsátotta a védelmi minisztert, aki hosszú évekig a hadsereg fegyverzetbeszerzési rendszerében dolgozott. Hónapokkal korábban leváltották a Kína nukleáris rakétáit irányító egység két parancsnokát.

CHINA-BEIJING-XI JINPING-MILITARY OFFICERS-PROMOTION (CN)
Hszi Csin-ping a legfelső katonai vezetéssel – bárki bármikor repülhet.
Fotó: Xinhua via AFP

2012-es hatalomra kerülése óta Hszi nagy nyilvánossággal indított kampányt a kommunista párt korrupt(nak ítélt) tisztviselői ellen. Ez a mostani hadjárat a seregben azonban meglepően csendben zajlott, hivatalosan még a létezését sem ismerték el. Az amerikai lapnak nyilatkozó szakértők szerint Hszi a hadműveletet sebészi pontossággal hajtotta, hajtja végre, régi szövetségeseit távolítva el a nagyon befolyásos pozíciókból. 

Célzott légicsapás

Az egész olyan volt, mint egy „célzott légicsapás”, amely figyelmeztetésként szolgál arra, hogy a párt még a legkritikusabb technológiai ágazatokban is hajlandó lecsapni, annak érdekében, hogy biztosítsa ezen szektorok egészséges fejlődését – mondta a lapnak Tai Ming Cheung, a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem professzora, aki régóta tanulmányozza Kína fegyverfejlesztési programjait. A fegyverzetfejlesztési programok a hadsereg legtitkosabb projektjei közé tartoznak, az elmúlt évtizedekben hatalmas összegeket költöttek erre, ami tálcán kínálja a korrupció lehetőségét. 

Hivatalosan csak szűkszavú közleményeket adtak ki. A múlt héten a Kínai Népi Politikai Tanácskozó Konferencia – a legfőbb politikai tanácsadó testület – közölte, hogy három vezetőt utasított ki katonai vonatkozású állami vállalatoktól: egyet a China North Industries Group Corporation, vagyis a Norinco fegyveripari konglomerátumtól, a többieket pedig a China Aerospace Science and Technology Corporationtől.

A Norinco a kínai hadiipar egyik legfontosabb vállalata.
Fotó: AFP

 

Mi állhat a háttérben?

Elemzők megjegyzik, hogy az akció erodálhatja Hszi politikai tőkéjét, hiszen az eltávolított tisztviselők mind neki köszönhetik előmenetelüket. Utódjaiknak így számolni kell azzal, hogy ha túl nagyra nő a befolyásuk, hasonló sorsra jutnak, a Hszihez való hűség kérdőjeleződik meg. Az elnök újabb tisztogatási akciója ugyanakkor azt is jelzi, hogy továbbra is az ő kezében összpontosul a korlátlan hatalom. 

Hszi ezzel demonstrálja, hogy még saját embereinek eltávolítása árán is elkötelezett a hadsereg ütőképessége és fejlesztése iránt. Hatalomra jutása idején már volt egy hasonló akció, akkor azonban többnyire nyugalomba vonult katonai felső vezetőket ítéltek el korrupciós vádakkal. Most viszont hatalma megkérdőjelezhetetlen és erős, így a probléma gyökeréig tud hatolni. Az igazán nagy kérdés ezek után az, hogy a tisztogató akció vajon kiterjed-e majd azokra a katonai tisztviselőkre és parancsnokokra, akiket Hszi harmadik ciklusa megkezdése idején, 2022-ben nevezett ki.

Veszélyes terep ez, hiszen ez azt az üzenetet közvetítené, hogy vezetőkiválasztási képességei nem állnak a helyzet magaslatán. 

Ám az ügyet felhasználhatja arra is, hogy a párt 24 vezető káderéből álló, hihetetlenül befolyásos Politbürón belül is megerősítse a pozícióit, a tagok közül ugyanis hárman a fegyverkezési vagy repülőgépipari ágazatból emelkedtek fel idáig. Elemzők szerint Hszi nem kezdett volna ilyen akcióba, ha nem állna minden információ a rendelkezésére főtisztjeiről és parancsnokairól. Így akkor váltja le őket, vagy indít vizsgálatot ellenük, amikor az politikai, hatalmi céljainak a legmegfelelőbb.