Pénz- és tőkepiac

A finomítás és a gázüzletág javíthat

Jelentős eredménycsökkenésről adnak számot a régiós olajcégek. Az INA és az OMV után számottevő eredménycsökkenésre számíthat a Mol is, amely osztrák riválisával ellentétben minden üzletágban nyereséges maradhat.

Nagyobb visszaesésre számítanak az elemzők a Mol második negyedéves eredményszámaiban – derül ki az olajvállat elemzői konszenzusából. Az újrabeszerzési árakkal becsült, tisztított EBITDA 42 százalékkal, 105 milliárd forintra apadhatott, az üzemi eredményt és az adózott nyereséget pedig még inkább megviselhette az ágazatot különösen súlyosan érintő koronavírus-járvány. Az üzletágak közül a kutatás-termelés szenvedhette el a legnagyobb ütést, de a finomítói teljesítmény is csaknem a felére eshetett vissza a június végén zárt három hónapban. A fogyasztói szolgáltatások területén lényegesen kisebb, 16 százalékos csökkenést jeleznek a szakértők, a kisebb súlyú gázüzletágban pedig akár másfélszeres bővülésről adhat számot a vállalat a jövő pénteken.

Az Erste a konszenzusnál optimistább, 117 milliárd forintos tisztított CSS EBITDA-eredményre számít a magyar olajtársaságtól, ami 36 százalékos visszaesés lenne az egy évvel korábbihoz képet. „A már jelentő szektortársakhoz hasonló tendencia érvényesülhetett a második negyedévben a Molnál is, azaz a gyenge upstream teljesítményt ellensúlyozhatta a viszonylag jó downstream eredmény” – mondta lapunknak Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. iparági szakértője.

A Mol finomítói árrései az áprilisi csúcsról júniusra már negatív tartományba fordultak. A nagy- és a kiskereskedelmi marzsok ugyanakkor nem romlottak ennyire drámaian, ahogyan a petrolkémiai haszonkulcs is viszonylag jól tartotta magát, ezek miatt pedig – a borús várakozásokhoz képest – kellemes meglepetést szállíthat a downstream üzletág. Az upstream szegmens a várakozásoknak megfelelően gyenge lesz, de továbbra is a pozitív tartományban maradhat – véli a szakértő, aki emellett enyhén pozitív adózott nyereséget vár a Moltól.

„A harmadik negyedév különösen izgalmas lehet, a finomítói marzsok ugyanis július egészében is negatív sávban mozogtak, Európa-szerte jelentős túlkínálat van olajtermékekből és finomítói kapacitásból egyaránt. Ennek alapján elképzelhető, hogy a július–szeptember közötti periódus még az előzőnél is rosszabb lesz, azaz könnyen lehet, hogy még nem érte el a mélypontot az ágazat” – hangsúlyozta Pletser Tamás. Indokolt lenne egy újabb konszolidációs hullám, olyan, mint amilyen a 2010-es évek első felében egyszer már végbement Európában – érvel az Erste elemzője. A régióban mutatkoznak is ilyen törekvések, az utóbbi időszakban főként a lengyel energiapiacon nagy a mozgás, az ágazatban komoly tulajdonosi súlyú állam egy európai szinten is meghatározó vállalatba gyúrná az energiacégeket. Az új óriáscég a negyedéves számait ma reggel felfedő PKN Orlen lehet, amely az Energa tavaszi felvásárlását követően júliusban az ugyancsak állami tulajdonban lévő PGNiG, az ország legnagyobb gázipari cégének bekebelezését is bejelentette. A Mol számára fontosabb lehet ugyanakkor a PKN–Lotos-fúzió, amelyre az csak azzal a feltétellel bólintott rá, ha a PKN 389 benzinkutat értékesít a lengyel kúthálózatából, a Lotos finomítói szegmenséből pedig 30 százalékos tulajdonrésznek kell új tulajdonost találni. A Mol profiljába mindkét érdekeltség jól illene, helyi sajtóhírek szerint a magyar vállalat érdeklődik is irántuk. A termelőegységekért nagy lehet a verseny, a Mol esélyeinek nem kedvez, hogy a PKN a kutakat elsősorban németországi egységekre szeretné elcserélni.

Nem kecsegtet sok jóval a jelentéseiket már közlő szektortársak eredménye. A Mol 49 százalékos érdekeltségébe tartozó INA kedden újabb veszteséges negyedévről adott számot. A horvát olajvállalat finomítói üzletága ezúttal viszont nyereséget termelt, ami valamelyest tudta ellensúlyozni az upstream szegmensének gyengülését. A Mol osztrák versenytársát, a tegnap jelentő OMV-t is súlyosan érintette az olajárak tavaszi összeomlása, a működési eredmény csaknem 90 százalékkal zuhant, a kitermelési üzletág veszteséges volt. A finomítói szegmens – az INA-hoz hasonlóan – azonban ellenállóbbnak bizonyult.

A következő napokban sorra érkeznek majd a globálisan meghatározó olajtársaságok jelentései is, de a kilátások lesújtók. A BP, a Shell, a Total és amerikai szektortársaik, a Chevron és az ExxonMobil is veszteséges periódust hagyhatott maga mögött.

A PKN hamarosan

389

benzinkutat értékesít lengyel hálózatából

ÖMV Erste INA Mol olajcégek elemzői konszenzus
Ezek is érdekelhetik