A félvezetőszektor masszív veszteséggel kezdte az évet, a legtöbb, csipgyártókba fektető alap 30 százalék körüli mínuszban áll. A tech részvények számára az amerikai kamatemelési ciklus gyors megindulása, valamint a mennyiségi szigorítás havi nemsokára a 100 milliárd dollárhoz közelítő likviditáskivonása komoly érvágást jelent. 

An employee works in the chip manufacturing process at a clean room of the Barcelona Institute for Microelectronics (IMB-CNM) in Bellaterra, near Barcelona, on March 3, 2022. - The Institute of Microelectronics of Barcelona (IMB-CNM) is the largest institute in Spain dedicated to the research and development of Micro and Nano Technology (MNTs) and microsystems, and with unique capacities of silicon semiconductor technology. It belongs to the Spanish National Research Council (CSIC) since its foundation in 1985. (Photo by Josep LAGO / AFP)
Fotó: JOSEP LAGO / AFP

A szektor egyik kulcsszereplője az Intel, amelynek pénzügyi igazgatója a korábbiaknál is gyengébb gazdasági kilátásokról beszélt a múlt héten. David Zinsner szerint az idei, évek óta nem látott keresletcsökkenés minden céget érinteni fog, legyen az gyártói vagy felhasználói oldalon. Szavai után az Intel részvénye öt éves mélypontra esett, de talán még korai a papírból vagy a szektorból bevásárolni.

Az Intel ugyanis már január végén figyelmeztetett, hogy a profitmarzsok nyomás alá kerülhetnek hosszabb távon a kapacitásbővítési beruházások miatt. Márciusban bejelentették, hogy a következő években 33 milliárd dollárt fektetnek Európában, ebből 17 milliárd dollárba kerül majd az a két németországi komplexumuk, melyek építése jövőre indulhat és 2027-ben állhatnak üzembe, már az új, 2 nm-es gyártástechnológiát alkalmazva. Májusban az Intel vezérigazgatója, Pat Gelsinger azt mondta a CNBC-nek, hogy most már arra számítanak, hogy a globális csiphiány 2023 végére mégsem enyhül, és a jelenség 2024-ben is éreztetheti majd hatását.

A kínai vezetés járványügyi zéró toleranciája továbbra elhúzódó, de gyengülő zavarokat okoz az ellátási láncokban. Sajnos mikorra náluk elülne a járványhullám, az északi féltekén beköszönt a hideg, nedves évszak és itt támadhat a vírus. Ebben a helyzetben sok félvezetőgyártó inkább előremenekül, még akkor is ha a keresletcsökkenés melletti beruházások, fejlesztések az OECD és az IMF előrejelezte recessziós hullám mellett tovább fogják csökkenteni az eredményességüket.

Ha az orosz-ukrán háború csendesedne – amire csekély az esély –, vagy az visszaesésével az amerikai kamatemelési várakozások mérséklődnének, az gyors ralit eredményezne a tech papírokban. Sok esély azonban nincs arra, hogy ez a szcenarió most megvalósuljon. Természetesen a szektor a villanyautók terjedésével, az automatizáció növekedésével a hosszú távú abszolút nyertesek közé tartozik, de a momentum most nem a magas bétájú részvények mellett áll.

 

"A jelen írásban foglaltak célja kizárólag tájékoztató jellegű információk közlése és azt a PFN Prestige Financial Zrt., az Erste Befektetési Zrt. közvetítőjeként készítette."