Vezető

Stafétaváltás SET Group módra

Hétszázmillió forinttal startolt el a SET Group értékmegőrző üzletága, amely a ge­nerációváltásra kínál megoldást a kkv-szektor „egyszemélyes” cégeinél.

Vajon mire lehet elég az a 700 millió forint, amelyet egy hónappal ezelőtt a SET Group bocsátott leánycége, a SET Goodwill and Enterprise Management Kft. rendelkezésére abból a célból, hogy az új társaság a stratégiájában meghatározott, értékmegőrző üzletágban tervezett felvásárlásokat hajtson végre? Orbók Ádám, a SET stratégiai igazgatója szerint az összeg nem több tanulópénznél, amelyet az újfajta vállalatmenedzselési konstrukció meghonosítására fordítanak a hazai piacon.

Mint ismert, az értékmegőrző üzletág a kis- és középvállalati (kkv) szektor visszavonulásra készülő, cégüket személyesen vezető tulajdonosainak kínál megoldást a gördülékeny „őrségváltáshoz”.

A leköszönő és az új vállalatvezetés egy éven át dolgozik együtt
Fotó: Shutterstock

E vállalati körben ugyanis minden harmadik cég számára óriási kihívás az alapító-tulajdonos, egyben vezető menedzser utódlása. A SET pedig épp erre kínál megoldást, amellyel elkerülhető az ilyenkor gyakori értékvesztés. Az ajánlatukat elfogadó cégek vezetését egy tízfős szakmai testület veszi át, amely egy kihelyezett menedzseren keresztül végzi a cég irányítását. Az átmenet évében párhuzamosan zajlik a leányvállalatok irányítása, majd a korábbi vezetés lassan a háttérbe vonul. Így nem vész el a tulajdonos-ügyvezető karakteréből és tapasztalatából fakadó üzleti előny.

A SET már megkezdte a tárgyalásokat az érdeklődőkkel. Itt nem is a jogi megoldások az igazán érdekesek, hanem az üzletemberi oldal, hiszen az akvizíciós célpontok életműveket testesítenek meg

– hangsúlyozta a Világgazdaságnak Orbók Ádám. Hozzátette: olyan cégekről van szó, amelyek gyakran egyetlen emberhez kötődnek, s fennáll annak a veszélye, hogy az alapító kiszállásával menthetetlenül elvész az évtizedek alatt felhalmozott tudás.

További nehézség – folytatta –, hogy a kkv-szektor számára a még mindig „ördögtől való”. Ezért nem járható út, hogy közvetlenül részvényekkel fizessék ki őket. Ehelyett a kiszemelt cégek „unokavállalatai” lesznek a SET-nek, s a régi tulajdonosok pénzben vehetik ki a részüket. Arról nem beszélve, hogy az alapító-tulajdonosok fejében gyakran nem különül el a jogi személy és a természetes személy fogalma, számukra az a felfogás természetes, hogy „magam vagyok a cég”.

Időközben az is kiderült, hogy a cégek reorganizációra szorulnak, új piacokat kell felkutatni. Ennyiben sem értelmezhető számukra egy tisztán részvényesi modell, ezért merült fel, hogy közbe kell iktatni egy felvásárlási aktust. Természetesen, amennyiben szükséges, további forrásokat biztosítanak a SET leánycégének – tette hozzá Orbók.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

Set Group értékmegőrző üzletág kkv