Vezető

Vietnámba költözik a száguldó cirkusz

Forma–1-es versenynek adhat otthont Vietnám, az első futamot 2020 tavaszán rendezik Hanoiban, ahol új utcai pályán körözhetnek Lewis Hamiltonék.

A 2020 áprilisára tervezett Vietnámi Nagydíj az első olyan helyszín a közelgő versenynaptárban, amelyet az F1 jogainak új tulajdonosa, a Liberty Media Corporation hoz tető alá – erősítette meg a vállalat szerdán.

Örömmel jelentjük be, hogy Hanoi Forma–1-es versenyt fog rendezni. Amióta 2017-ben megérkeztünk a sportágba, több várossal is tárgyaltunk újabb lehetséges versenyhelyszínekről, hogy növeljük a Forma–1 vonzerejét, és a Vietnámi Nagydíj ezen törekvésünk eredménye

– mondta Chase Carey, az F1 elnöke, aki szerint ezzel a világ egyik legizgalmasabb városába érkezik meg a száguldó cirkusz.

A Vietnám melletti döntésnél valószínűleg az sem volt elhanyagolható szempont, hogy az ország növekvő piacot jelent a verseny főszponzorainak, így például a Heinekennek. A most bejelentett új helyszín illeszkedik a Liberty Media Corporation középtávú terveibe, amely a futamok számát az idei és a jövő évi 21-ről később 25-re növelné. A bővítéstől a sportág szórakoztatóbbá válását és új célközönség elérését várják.

Monaco, Szingapúr és Azerbajdzsán után újabb városi pályával bővül a motorsportok királya
Fotó: AFP/Nhac Nguyen

Kína, Japán és Szingapúr mellett a vietnámi lehet a negyedik kelet-ázsiai helyszín a 2020-as versenysorozatban, a kontinensen rendezett futamok száma pedig ezáltal hétre nőhet. Vietnám egyébként a világ 33. országa, amely Formula–1-es futamot rendezhet.

Az új versenypálya a vietnámi főváros szívében kap helyet, ezzel Monaco, Szingapúr és Azerbajdzsán után újabb városi pályával bővül a motorsportok királya. A Formula–1 hivatalos oldalán közzétett információk szerint

az 5565 méter hosszúra tervezett Hanoi ringnek 22 kanyara és két igen hosszú egyenes szakasza lesz, amelyek közül az egyik mintegy másfél kilométeres, itt a pilóták 335 km/óra sebességgel száguldhatnak majd.

A versenypálya részben már meglévő és újonnan épített szakaszokból áll majd, a versenysztrádák építésében nagy tapasztalattal rendelkező német Hermann Tilke cégének tervei alapján. A mérnökcég számos F1-pálya megtervezésében vett részt, a vietnámi helyszín megálmodásakor is több meglévő versenypályából merítettek ihletet. Az autósport-rajongók így Hanoiban felismerhetik majd Szuzuka, a Nürburgring, Silverstone és Monaco jellegzetes pályavezetési elemeit is.

Azt még homály fedi, hogy a vietnámi verseny meddig lesz a Forma–1 része, egyelőre csak az biztos, hogy a Vingroup szervezőcég többéves szerződést kötött a kereskedelmi jogok tulajdonosával.

Az autósportok elitjének számító sorozat hosszú távú részesének lenni ugyanakkor nem olcsó mulatság, egyes becslések szerint tízéves távlatban egymilliárd dollárt is felemészthetnek a rendezési és működési költségek.

Hanoi Vietnám Forma-1 Liberty Media Corporation autósport