Vezető

Előztek a lakossági megtakarítók

A Magyar Állampapír Plusz elszívó hatása folytatódott, különösen a befektetési jegyekből vontak ki tőkét a hazai lakossági megtakarítók.

Jelentősen növelték az egy éven túli lejáratú forintállamkötvény-állományukat a lakossági megtakarítók szeptemberben, s ez volt az első hónap, amikor a háztartások birtokában lévő mennyiség meghaladta a külföldieknél lévőt.

Az éven túli állampapírokból szep­tember végén 4777 milliárd forintnyival rendelkeztek a külföldiek, míg a lakosság már 4802 milliárd forintnyit tartott. A háztartási állomány rendkívül nagy mértékben (9,3 százalékkal) nőtt szeptemberben: a megtakarítók 410 milliárd forintnyi államkötvényt vásároltak, ebből 406 milliárd forint volt az új jegyzés; az Államadósság Kezelő Központ öt új sorozatot bocsátott ki, lejárat pedig nem volt.

Fotó: Kallus György/VG

A kincstárjegyekkel és az egyéves állampapírokkal együtt a lakossági állomány az előző havi 7102 milliárd forintról kicsivel 7400 milliárd forint fölé emelkedett. Az összesített sor mennyisége még elmarad a külföldiek pozícióihoz képest, akik 9951 milliárd forintnyi befektetést tartottak kormányzati hitelpapírokban. A trend esetükben is érdekes, a szeptemberi tranzakciók egyenlege mínusz 151 milliárd forint volt, miközben 67 milliárd forinttal nőtt a náluk lévő állomány értéke.

A Plusz elszívó hatása folytatódott, különösen a befektetési jegyekből vontak ki tőkét a hazai lakossági megtakarítók. A háztartások befektetésijegy-tranzakcióinak egyenlege mínusz 61,7 milliárd forint volt szeptemberben, a kiszállások időzítése viszont nem tűnik szerencsésnek, hiszen ebben az időszakban a jegyek értéke 40 milliárd forinttal emelkedett. E két ellentétes hatás eredményeként a magyar háztartások 3879 milliárd forintot tartottak befektetési alapokban.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatják

Magyar Állampapír Plusz MÁP+ Államadósság Kezelő Központ