VG

Megjelent a háziorvosi béremelésről szóló kormányrendelet

A jövő évi költségvetésben 71 milliárd forint többlet jut az alapellátásra.

Megjelent a Magyar Közlönyben a kormányhatározat, ami szerint a jövő költségvetésben a háziorvosi, háziorvosi ügyeleti ellátás jelentős 71 milliárd forint többlettámogatásban részesül. A nyáron elfogadott 2021-es költségvetésben ugyanezen a soron 140 milliárd forint szerepelt.

Fotó: Földi D. Attila

A források biztosítását négy pontban foglalja össze az utasítás.

  • A kormány felkéri az emberi erőforrások miniszterét, hogy a háziorvosok praxisközösségekbe, a házi gyermekorvosok csoportpraxisokba történő szerveződése érdekében teremtse meg a praxisközösségek, csoportpraxisok jogi kereteit. Ennek felelőse Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere és a határidő 2021. december 31.
  • A kormány felkéri az emberi erőforrások miniszterét, hogy a háziorvosi és házi gyermekorvosi, illetve az alapellátást nyújtó fogorvosi körzetek kialakításához adott szempontrendszerét aktualizálja és elektronikus formában tegye közzé a kormányzati honlapon. Ennek határideje 2021. január 1.
  • A kormány 71,558 milliárd forinttal emeli meg a 2021-es költségvetés kiadási oldalán a „Háziorvosi, háziorvosi ügyeleti ellátás jogcím előirányzatot” a béremelés fedezése érdekében. Ennek határideje: 2021. január 1-jét követően azonnal.
  • A kormány felkéri a pénzügyminisztert a 2022-es és 2023-as költségvetés tervezése során gondoskodjon a szükséges fedezet betervezéséről.

  • háziorvosok béremelés alapellátás