Ismeretlen fegyveresek rálőttek vasárnap délután a irányítása alatt álló koszovói nemzetközi erő, a KFOR egyik orosz--amerikai járőralakulatára a Dél-Szerbiában, Kelet-Koszovó határán kívül létesített ütközőövezetben, Gornje Karacsevo falunál, amikor a katonák egy útszakaszt robbantottak fel. Az utat azért kellett járhatatlanná tenni, hogy megakadályozzák fegyveresek közlekedését és utánpótlás szállítását a tűzfészekké vált övezetben -- közölték a KFOR pristinai hadiszállásán. A járőr viszonozta a tüzet, részükről emberéletben nem esett kár.
Az incidens alig egy nappal azután történt, hogy a koszovói Leposzavics városka szerb lakossága NATO-ellenes tüntetést rendezett a helyi ENSZ-képviselet és az ott állomásozó belga katonaság laktanyája előtt. A KFOR-katonák a mintegy ezerfős tömegbe lőttek, s két szerb civil életét vesztette, igaz, egyikük szívrohamban.
A történtek a szerb választások előestéjén ismét reflektorfénybe vonták a folyamatos balkáni instabilitást -- állapította meg a Reuters. A jugoszláv elnök, Vojiszlav Kostunica a szerb és albán szélsőségeseket tette felelőssé a helyzet kiéleződéséért, és felkérte a koszovói ENSZ-közigazgatás és a KFOR vezetőit, állják útját a feszültség elfajulásának.
Belgrádi közvélemény-kutatások szerint a december 23-i szerbiai parlamenti választásokat toronymagasan a Szerbiai Demokratikus Ellenzék, a DOS fogja nyerni; a kérdés csak az, hogy megszerzi-e a 18 pártból álló szövetség a kétharmados többséget. A Vajdasági Magyar Szövetség, amely szintén tagja a DOS-nak, 9 jelöltet juttathatott be a pártszövetség listájára, és Józsa László alelnök szerint jó esély van arra, hogy nyolcan közülük be is kerülnek a parlamentbe.
A világsajtónak a választási kampányról tudósító újságírói feltűnőnek tartják, hogy programokról alig esik szó, szinte csak személyi kombinációkról tárgyalnak. Ezek szerint szinte bizonyos, hogy Zoran Djindjics lesz az új szerb kormányfő, aki alig leplezetten rivalizál a gyorsan államférfiúi kvalitásokat felmutató Kostunicával szemben. A Süddeutsche Zeitung szerint Djindjics Jugoszlávia egyben tartása jegyében esetleg összefoghat Milo Djukanovics montenegrói elnökkel a jugoszláv elnöki hatalom kiürítése céljából.