Magyar gazdaság

A gazdaság lázmérője segíti a döntéseket

A mostani turbulens időszakban fontossá vált a gyorsabb helyzetértékelés, ebben nagy segítség lehet a Heti gazdasági index, amelyet a Pénzügyminisztérium munkatársai a jövőben heti rendszerességgel elkészítenek.

Az idei pontos mértékét lehetet­len megjósolni, a koronaví­rus-járványtól függ – mondta a Világgazdaságnak Gion Gábor, a Pénz­ügyminisztérium (PM) pénzügyekért felelős államtitkára. Rávilágított, hogy ezt a helyzetet az eddigi közgazdasági modellekkel nagyon nehéz kezelni. A pénzügyi kormányzatnak azonban szüksége van arra, hogy a korábbinál pon­tosabb képet tudjon alkotni a gazdasági teljesítményről, hiszen a hagyományos statisztikai adatgyűjtések eredményei csak a vizsgált időszakot követő 30–45 nappal állnak rendelkezésre, a GDP-t pél­dául eddig háromhavonta vizsgálták felül. A pontosabb tájékozódásban nagy segítség lehet a Heti gazdasági index, amelyet a PM munkatársai a jövőben heti rendszerességgel készítenek.

A mostani turbulens időszakban fontossá vált a gyorsabb helyzetértékelés

– hangsúlyozta Gion Gábor.

Gion Gábor pénzügyekért felelős államtitkár
Fotó: Kallus György

Kifejtette, hogy a járvány indulásakor hozott gyors intézkedések, mint például a járulékcsökkentés vagy a hitelmoratórium, nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy Magyarország nemcsak az egészségügyi, hanem a gazdasági oldalon is a válság első szakaszát az átlagosnál sikeresebben átvészelő államok között szerepel.

A PM államtitkára szerint a helyzetértékelést ma már nagyban segíti, hogy számos területen lényegében percre kész digitális kimutatások állnak rendelkezésre, amelyek összegzése révén valóban online helyzetképet lehet kapni a gazdaság teljesítményéről. A Heti gazdasági indexben a villamosenergia-felhasználás, a légszennyezés, a légi és közúti forgalom, valamint a Google-keresések és a mobilitási mutatók mellett olyan speciálisan magyar adatokat is monitorozni tudnak, mint az online pénztárgépek számai, illetve segíthet a gazdasági élet működésének visszajelzésében az is, hogy júliustól a teljes vállalati számlaforgalom online regisztráción keresztül valósul meg.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

Heti gazdasági index Gion Gábor
Kapcsolódó cikkek