Magyar gazdaság

Megtorpedózzák Joe Biden adóemelési terveit

A vállalatvezetők és a lobbisták összefognak a mérsékelt demokrata törvényhozókkal.

Joe Biden amerikai elnök a vállaltok és a gazdagok adójának jelentős megemeléséből finanszírozná 4100 milliárd dolláros infrastrukturális és családsegítő programját, de az üzleti élet vezetői és lobbistái egy csöppet sem aggódnak. Biztosak ugyanis abban, hogy a kongresszus mérsékelt demokrata törvényhozóinak segítségével egyelőre képesek lesznek megtorpedózni a tervet, derült ki a Politico összeállításából.

Ráadásul különösebben erőlködniük sem kell majd, mert úgy vélik, hogy a párt másik szárnya, az úgynevezett progresszívek sem foglalkoznak különösebben azzal a kérdéssel, hogy miből finanszírozzák a tervek megvalósítását.

Joe Biden
Fotó: Doug Mills / Getty Images

Megelégednek azzal, hogy növelik az állami kiadásokat, a komolyabb adóemeléseket pedig elhalasztják a 2022-es képviselőházi és részleges szenátusi választás utáni időre.

A tét ugyanis az, hogy jövőre növeljék a jelenleg minimális demokrata többséget mindkét házban. Így az idén legföljebb a társasági adót emelik a jelenlegi 21-ről 25 százalékra, mert ebben viszonylag nagy az egyetértés a párton belül a több mint egy tucat megkérdezett vállalatvezető, lobbista és ágazati szervezet képviselője szerint. „A dolog akkor válik homályossá, amikor a szén-dioxid-kibocsátás, az üzemanyagok, vagy a pénzügyi tranzakciók megadóztatásáról, a nyereségrészesedés és a tőkejövedelem terheinek emeléséről van szó. Itt már szó sincs egyetértésről” – nyilatkozta név nélkül az egyik legerősebb washingtoni lobbicsoport vezetője.

Ha igazuk van, akkor Bidennek két választása marad:

vagy megszegi az ígéretét, hogy talál módot a programok finanszírozására, és inkább tovább növeli az egyébként is horribilis költségvetési deficitet, amely az előző költségvetési évben elérte a rekordot jelentő 3000 milliárd dollárt, a jelenlegi első hat hónapjában pedig az 1710 milliárdot.

A másik lehetőség, hogy jelentősen visszavágja a programot, megelégszik egy kisebb infrastruktúra-fejlesztési tervvel. Az elképzeléseit azonban nagyon alább kellene adnia, ha republikánus szavazatokat is akar szerezni a kongresszusban, a másik párt ugyanis csupán egy 568 milliárd dolláros, öt évre szóló „ellentervvel” állt elő. Ráadásul magára haragítaná vele a progresszíveket is.

A Fehér Ház egyelőre a párt balszárnyával együtt kitart amellett, hogy az adóemelés létfontosságú a hosszú távú gazdasági befektetések és a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentése szempontjából. Szerintük nem lassítaná a gazdaság növekedését, és nem okozná az felpörgését, ellenkezőleg, hosszú távon növelné a termelékenységet és megoldást nyújtana a gazdaság sok strukturális problémájára. A növekvő infláció azonban már most gondokat okoz, és egyelőre folyik a vita a szakértők között, hogy ideiglenes vagy tartós lesz-e. Az áprilisi foglalkoztatási adatok is rosszabbak lettek a vártnál, a gazdasági pályagörbe annyira bizonytalan, hogy az érintettek szerint jelenleg semmi értelme az adóemeléseknek.

Joe Biden adóemelések
Kapcsolódó cikkek