Nincs olyan, hogy túl magas ellenanyagszint – mondta Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem virológusa a KOVIDők szakmai webináriumán. Kiemelte, a harmadik oltást mindenkinek javasolja. A járvány kellős közepén magasan kell tartani az antitestszintet, hiszen az havonta feleződik, 3-4 hónap után pedig drasztikusan elkezd csökkenni a szervezetben. Kiemelte: a delta-variáns ötször gyorsabban terjed, mint a Covid–19 korábbi változatai, ezért tart a járvány most is több mint napi négyezer fertőzöttnél.

Fotó: Shutterstock

Klinikai vizsgálatok szerint a Pfizer háromszorosára növeli az antitestszintet, tehát aki Pfizert kapott, nyugodtan kaphat harmadik oltásként is Pfizert – mondta Jakab Ferenc. Kiemelte, viszont vektorvakcina után vektorvakcinát ne adjanak, ez egy fontos szabály.

Lehet, hogy a negyedik hullámnak is ugyanakkora karéja lesz, mint a harmadiknak – erről már Zacher Gábor toxikológus, a Hatvani Kórház orvosa beszélt. Kiemelte, folyamatosan emelkedő betegszámot tapasztalnak. Jellemzően felnőtt oltatlanok kerülnek most is a fekvőbeteg-ellátásba. A súlyos állapotba bekerülőknél 7-8 oltatlanra jut egy oltott ember – tette hozzá Zacher Gábor.

„Az oltás attól véd, hogy ne kerüljünk kórházba, ha valakinek enyhe tünetei vannak, hívja fel a háziorvosát és konzultáljon vele, vannak gyógyszerek, amelyek enyhíthetik a tüneteket” – mondta Szekanecz Zoltán professzor, belgyógyász, immunológus, reumatológus szakorvos, a Debreceni Egyetem egyetemi tanára.

A posztcovidosok lassan kezdenek javulni, mondta Zacher Gábor. Azt vették észre, hogy a memóriazavaroknál ugyan nincs változás, az ízérzékelés pedig visszajön, de a szaglás gyakran nem. A tüdőkárosodásban szenvedőkkel viszont nem nagyon tudnak mit kezdeni, ezek a betegek krónikus állapotba kerülnek, ők azok, akiknél a betegség során tartós gépi lélegeztetés történt.

„Már a harmadik klinikai fázisban tart az azelastin hydrochlorid tartalmú orrspray tesztelése, német és osztrák kollégákkal közösen dolgozunk Pécsett – jelentette be Jakab Ferenc. – Bízunk benne, hogy hatékony lehet a betegség kezdeti szakaszában.” És egy másik szert is fejlesztenek Pécsett, egy  antitestalapú terápiás orrspray-t, ami az orrnyálkahártyán szétterülve megvéd a vírustól. „Reális esélye van, hogy lesz egy ilyen prevenciós készítményünk” – tette hozzá a virológus.

Kisgyermekek oltásával kapcsolatban Jakab Ferenc elmondta, hogy ő nagyon fontosnak tartja. A delta-variáns a gyerekeket is megtépázza. Ugyanakkor hangsúlyozta, az  5–10 éveseknél a klinikai vizsgálatok után lehet csak döntést hozni.

Zacher Gábor ehhez hozzátette: a Hatvani Kórházból féléves gyereket és tízévest is küldtek fel a Heim Pálba súlyos covidos tünetekkel. A gyerekek is megbetegedhetnek, nem túl gyakran súlyos állapotba is kerülhetnek, valamint a vírus hordozói is lehetnek, és ha oltunk akkor erre kisebb lesz az esély.