A tavalyi évhez képest nőtt a lekötés nélkül, folyószámlán tartott megtakarítások száma – derül ki a Magyar Bankholding által elvégzett, befektetési kedvre fókuszáló kutatásból. A felmérés szerint továbbra is az egyik legnépszerűbb befektetési forma az állampapír, duplájára nőtt azonban azok száma, akik szívesen invesztálnának aranyba vagy műkincsbe.

A kutatás szerint a válaszadók 52 százaléka tartja megtakarításait lekötés nélkül a folyószámlán, 35 százalék készpénzben. 

A megkérdezettek 34 százaléka havi rendszerességgel, 41 százalékuk alkalmanként tesz félre, 20 százalékukra pedig mindkettő megtakarítási forma jellemző. A válaszadók 5 százaléka azt nyilatkozta, hogy jelenleg nem áll módjában félretenni. A válaszadók kétharmada egy szolgáltatónál tartja megtakarítását.

pénz megtakarítás saving money concept with miniature mini police rendőr officer directing traffic of coins pénzérmék stack go to the glass, business and financial concept, bank and Accounting concept,
Fotó: Shutterstock

„A trendkutatás alapján a bankok és az alapkezelők iránt tovább növekedett a bizalom, a megkérdezettek 55 százaléka tartja megbízhatónak a bankokat a megtakarítások kezelése esetén, 27 százalékuk pedig alapkezelőre bízná a befektetéseit” – mondta Szabó Levente, a Magyar Bankholding Zrt. egyedi kiszolgálásért felelős vezérigazgató-helyettese.

Népszerű az állampapír, a legfontosabb a biztonság

A megkérdezettek körében továbbra is az állampapír a legnépszerűbb befektetési forma (22 százalék), jelentősen növekedett azonban azok aránya, akik megfontolnák, hogy aranyba vagy műkincsbe fektessenek.  A befektetésekkel kapcsolatban a két legfontosabb szempont, hogy a képzett tőke biztonságban legyen, valamint, hogy biztosított legyen a likviditás is. A válaszadók 28 százaléka számára pedig az is fontos, hogy kisebb összeget is be lehessen fektetni.

A befektetések kiválasztása során a válaszadók szinte minden esetben figyelembe veszik a várható kockázatot, és egyenlő arányban oszlik meg a kockázatvállalók és a kockázatokat kerülő befektetők száma. Míg a 18-39 éves, fiatalabb korosztály nagyobb eséllyel vállal kockázatot (53 százalék az arány), addig az 50 év fölötti korosztály már kerüli a kockázatos befektetéseket.